Arce din China pentru podul din Ulmeni!

2
2041

Fostul prim premier post­ceauşist Petre Roman – care a declarat imediat după înscăunare că industria românească este “un morman de fier vechi” şi, prin urmare, trebuie “lichidată” de urgenţă – ar fi trebuit de mult judecat – şi nu e tîrziu nici acum – pentru distrugerea zestrei pe care o aveau construcţiile de maşini şi metalurgia în a asigura necesităţile de modernizare a ţării.
Pînă unde s-a ajuns cu această “lichidare petreromanistă” o dovedeşte şi un fapt simplu, dar ruşinos în esenţa lui naţională: importul unor ARCE DE POD aduse la Ulmeni tocmai din… CHINA! Podul va încorpora 550 de tone de componente metalice, executantul acestor structuri fiind S.C. HEFER Baia Mare.
Cum declara primarul oraşului Ulmeni, Lucian Morar, lucrările la podul peste Someş sînt executate în proporţie de 60%. Din China au fost aduse arcele, care au o lungime de 140 m. Acestea vor fi montate de o parte şi de alta a podului la timpul potrivit. Primarul afirmă că podul peste rîul Someş ar fi “cu una dintre cele mai mari deschideri din România”! Deşi ne îndoim de acest “record” naţional, el face “bine” pentru mîndria locală. Că aşa-i românul cînd mai exagerează!
Valoarea investiţiei a fost estimată la circa 10,6 milioane de lei, cu TVA inclus. Lucrările de construcţie au fost începute în 20.02.2015. Se speră ca în octombrie 2016, cu 4 luni înainte de termen, dar în plină campanie electorală pentru “parlamentare”, să fie tăiate panglicile de dare în folosinţă. Poate chiar în prezenţa prezidentului Mişcării Populare, Traian Băsescu, primarul Lucian Morar înscriindu-se în această “mişcare” ce promovează tinerii politicieni “nepătaţi” (încă) de corupţie. Primarul însuşi este propus pentru candidatura la preşedinţia Consiliului Judeţean. Dar cum alegerea preşedintelui se face de către consilierii aleşi, şi nu de către cei 420.000 de alegători din judeţ, şansele de ocupare a funcţiei rîvnite sînt aproape nule.
De ce ziceam că e ruşine importul arcelor de pod pentru Ulmeni tocmai din China, de la vreo uzină aflată la circa 15.000 de kilometri?!
Sigur, nu i se poate reproşa primarului aducerea arcelor de la o astfel de depărtare “cosmică”! Poate proiectantului din Baia Mare şi constructorului – S.C. FORESTINGER Baia Mare -, ori celui care a aflat tocmai în China furnizorul, şi nu undeva mai aproape, prin Europa ori în Rusia, sau poate şi în România, astfel de arce. Oricum, cheltuielile credem că atîrnă greu în costurile podului peste Someş.

2 COMENTARII

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.