Autorităţile din Mireşu Mare şi-au îndreptat atenţia asupra domeniului sănătăţii. Astfel, anul trecut s-au finalizat lucrările de reabilitare ale dispensarului uman din comună.
Concret, s-a lucrat la exterior ce a fost terminat în luna noiembrie, interiorul fiind făcut deja, în urmă cu un an. Renovarea imobilului a cuprins realizarea unui sistem de încălzire centrală, dotări interioare cu mobilier, dar şi utilităţi complete pentru confortul pacienţilor şi al medicilor. Investiţiile au costat primăria aproape 54.000 de lei şi s-au realizat din fonduri proprii, fiind cu atât mai importante cu cât este singurul dispensar uman din comună, de care beneficiază şapte sate. Unitatea medicală este deservită de trei medici de familie şi alţi doi stomatologi.

Lucrările de canalizare, pe final
În comună s-a lucrat anul trecut şi la reţeaua de canalizare, un lucru absolut necesar în ziua de azi: „Am obţinut sumele necesare pentru finalizarea lucrărilor pe canalizare la Mireşu Mare, în centrul de comună, prin Ordonanţa 28, Ministerul Dezvoltării. Prin proiect se face canalizare plus staţie de epurare. Valoarea totală a lucrărilor este de un milion euro. Lucrările sunt finalizate în mare parte. Mai avem ceva lucrări de finisaje pe interior la staţia de epurare, dar utilajele în ea au fost montate deja. Apoi mai este câte ceva de făcut în curtea exterioară a staţiei, care este una modernă. Din staţia de epurare apa se deversează într-o vale ce ajunge apoi în Someş”, a declarat Virgil Prună, primarul comunei Mireşu Mare.

Centrul social de zi şi grădiniţă funcţionale la Dăneştii Chioarului
O altă investiţie, finalizată anul trecut, s-a realizat la Centrul social de zi şi grădiniţa din Dăneştii Chioarului. Amplasamentele au fost date spre folosinţă, în luna ianuarie a acestui an, după terminarea vacanţei de iarnă a elevilor. Investiţia, de peste 100.000 de euro, a fost efectuată, în mare parte, din fonduri nerambursabile, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Astfel, 25 de micuţi au un nou spaţiu modern în care îşi petrec timpul la grădiniţă: „Valoarea totală a investiţiei a fost de 105.000 de euro din care 70% i-am primit prin GAL Maramureş-Vest, fonduri nerambursabile, iar diferenţa a fost acoperită din bugetul local, aproximativ 35.000 de euro. În acest spaţiu avem o grădiniţă dotată complet, pentru 25 de copii, cu încălzire centrală, racordată la sistemul de alimentare cu apă şi canalizare. De asemenea, în cealaltă parte a clădirii avem un centru social de zi, funcţionează după un program stabilit cu cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, cu care avem un parteneriat. Aici pot veni toate persoanele cu probleme sociale pentru a fi consiliate”, a explicat Virgil Prună, primarul comunei Mireşu Mare. Până acum copiii preşcolari erau duşi la şcoala din Lucăceşti, însă acest lucru nu mai este necesar, ei având grădiniţa în localitate.

Condiţii moderne oferite preşcolarilor
Micuţii beneficiază în prezent de condiţii mai mult decât decente la noua grădiniţă. Nu acelaşi lucru s-a putut spune şi despre vechiul spaţiu unde şi-au desfăşurat activitatea: „Avem aici un spaţiu demn de o ţară europeană a anului 2016. Ne bucurăm cu atât mai mult pentru această investiţie, cu cât ştim cu toţii care au fost condiţiile în care au stat copilaşii în ultimii ani. Eforturile noastre, ale autorităţilor locale, au fost mari, dar iată că acum micuţii noştri sunt primii care se bucură de spaţiu începând din acest an şi nu mai trebuie transportaţi în Lucăceşti”, a spus şi Lucica Mogoş, directorul instituţiei. Grădiniţa funcţionează deocamdată cu program normal.
Remedierea pagubelor făcute de inundaţii, din fonduri proprii
Primăria a cheltuit bani din bugetul propriu şi pentru a remedia pagubele produse de inundaţiile produse anul trecut. Cu toate că s-au depus documentaţii cu estimarea valorii pagubelor la instituţiile abilitate, deocamdată banii nu au sosit: „Anul trecut, în luna mai, am avut probleme şi cu inundaţiile, pe valea de la Stejera. Aici s-a rupt o porţiune de drum comunal şi au fost distruse vreo patru podeţe. De asemenea, la Remeţi pe Someş au fost afectate nişte ziduri de sprijin la o vale, pe care le-am refăcut în totalitate tot din bugetul local, acest lucru costându-ne peste 86.000 de lei. Noi am depus toate documentele privind pagubele produse de inundaţii la Prefectura Maramureş, la ISU, precum şi la Apele Române. Acum s-a discutat şi probabil că o să primim nişte sume de bani pentru lucrările executate”, a precizat primarul.

Eficientizarea iluminatului public
Tot în anul 2015 s-au început şi lucrările de eficientizare a reţelelor de iluminat public. Startul a fost dat în Mireşu Mare, fiind centrul administrativ de comună, unde s-au montat corpuri de iluminat cu leduri ce reduc substanţial consumul de energie electrică, cu circa 60%. A urmat apoi satul Iadăra. Banii pentru aceste lucrări au provenit de la bugetul local, în cuantum de aproximativ 400.000 de lei. Un alt avantaj al acestor noi corpuri de iluminat este faptul că sunt garantate de producător pentru 50.000 de ore de funcţionare, plus mentenanţa asigurată timp de cinci ani de zile. Dacă în această perioadă vreunul se defectează, firma care le-a instalat vine automat şi îl schimbă cu altul nou.