La Budeşti, terenul pietros, o piedică în calea canalizării

0
1198
Săteni din Budeşti

Comuna Budeşti nu are canalizare în sistem centralizat, cu excepţia a câteva sute de metri de reţele vechi. Administraţia locală doreşte implementarea unui proiect prin care să rezolve acest neajuns, dar se loveşte de o problemă.
Stratul de rocă de sub sol nu permite realizarea facilă a unui sistem de canalizare. De asemenea şi amplasarea comunei într-o zonă muntoasă este o altă piedică în calea canalizării. Autoritatea locală caută soluţii viabile din punct de vedere economic, însă fără prea mare succes: „Avem o reţea veche de canalizare, pe cel mult 5% din suprafaţa comunei, însă ne străduim să găsim un tip de proiect, având în vedere faptul că suntem aşezaţi într-o zonă muntoasă, în care solul stă pe un strat de piatră, şi este foarte greu de implementat un asemenea proiect de construire a unei reţele de canalizare. Am discutat şi cu specialiştii, care

Centrul comunei
Centrul comunei

au spus că e un lucru complicat, pentru că la canalizare trebuie să asiguri o pantă uşoară, iar la noi panta fiind abruptă, execuţi săpătură foarte adâncă, dar nu ai unde să te duci la patru metri pentru că nu-ţi permite roca de sub sol, fie te duci cu rupere şi cu pompe, adică iei dintr-o parte în alta, ceea ce ar însemna nişte costuri enorme, atât la implementarea unui asemenea proiect, dar mai ales după, cu întreţinerea şi funcţionarea lui. Comunitatea locală nu cred că îşi poate permite să suplimenteze asemenea costuri, pentru că nu avem nişte venituri proprii foarte mari, încât să zic: «da, pot susţine eu din partea administraţiei publice locale» şi nici nu putem îngreuna din punctul acesta de vedere cetăţeanul. Deci, deocamdată, nu am găsit soluţie”, a declarat primarul comunei Budeşti, Vasile Tămaş.

Sediul primăriei Budeşti
Sediul primăriei Budeşti

Una dintre soluţii ar putea fi totuşi construirea unor fose septice, pe grupuri de gospodării. Apoi administraţia ar trebui să achiziţioneze o maşină care periodic să execute golirea acestor bazine. De asemenea, s-ar impune şi încheierea unui contract cu o staţie de epurare din zonă pentru a rezolva şi problema epurării. Totuşi, autoritatea locală încă se gândeşte la o soluţie. Oamenii sunt împărţiţi cu părerile. Dacă unii vor canalizare cu orice preţ, alţii spun că oricum nu se vor racorda la reţea: „Aşteptăm de mulţi ani să se construiască şi la noi canalizarea, indiferent de ce soluţie va găsi primăria. Asta deoarece în alte comune învecinate deja există sistem de canalizare şi oamenii au condiţii normale de trai. La noi, ori mergi în fundul curţii, ori îţi faci toaletă în casă, dar atunci îţi trebuie şi fosă septică şi totul costă”, ne-a declarat Ioana S. din Budeşti. „Apoi noi am stat o viaţă întreagă aşa. Avem toaleta în curte şi nu o să ne schimbăm acum la bătrâneţe”, a spus şi tanti Maria.

Lucrări în sat
Lucrări în sat

Lucrări la reţeaua de alimentare cu apă

Dacă la capitolul canalizare situaţia nu este una tocmai fericită, la reţeaua de alimentare cu apă potabilă a comunei lucrările sunt în toi. Astfel, un proiect vechi, început cu circa 8 ani în urmă şi trecut de la un minister la altul, se va încheia într-un final. El presupune construirea a câteva zeci de kilometri de reţele noi care vor acoperi întreg teritoriul Budeştiului. „Legat de alimentarea cu apă potabilă avem un proiect mare, important pentru comunitatea noastră, pe Ordonanţa 28 – fonduri guvernamentale. Lucrarea presupune construirea de reţea complet nouă în toată comuna, cu care am încercat să cuprindem aproape tot teritoriul, lungimea ei fiind de aproximativ 20 de kilometri. Investiţia prevede captarea izvorului de suprafaţă, înmagazinarea apei, tratarea ei şi până la distribuirea în casele oamenilor. Prima finanţare a proiectului a fost pe Ministerul Mediului, la nivelul anului 2007-2008, după care s-a transferat dintr-o parte în alta pentru că am început cu o valoare estimată de două milioane şi jumătate de euro. Am făcut licitaţia şi s-a câştigat la un milion şi jumătate de euro, însă am avut probleme cu primul constructor, cu care s-a reziliat contractul. După asta am refăcut toată proiectarea, am reluat licitaţia şi avem asigurată finanţarea fără nici un fel de altă problemă. Constructorul care lucrează acum este unul suficient de serios, doreşte şi el să încheie lucrarea anul acesta. Termenul final este 31 decembrie 2016”, a explicat primarul.

vaca-grajdEfectivele de animale scad

Sectorul zootehnic este în scădere în comună. Astfel, animalele se împuţinează pe zi ce trece. Oamenii nu mai cresc animale multe, aşa că numărul acestora a început să scadă treptat, imediat după anul 1990. Reprezentanţii autorităţii locale spun că în perioada în care subvenţiile de la stat au fost consistente, sătenii creşteau mai multe animale, dar de când condiţiile de acordare a acestora s-au înăsprit, iar comercializarea produselor de origine animală este tot mai dificilă, numărul cornutelor a scăzut. „Sunt gospodării care nu mai au nici o vacă pentru că nu li se merită. Nu au cu ce le hrăni bine şi trebuie să cumpere hrana, nu au unde să-şi vândă laptele, brânza, smântâna pe care o scot, aşa că omul renunţă la a mai creşte vaci. Preferă să-şi cumpere laptele, că-i mai ieftin, la fel şi brânza şi aşa nu mai stă toată ziua în grajd. Că animalele nu au sâmbătă şi duminică sau sărbători. Deci efectivele de animale scad mult. În trecut, la fiecare gospodărie vedeai câte trei-patru vaci, un cal, oi. Acum nimic!”, ne-a explicat Marin P., sătean. „Pe vremuri erau animale multe în sat la noi. Acum nu mai sunt atâtea că e greu şi să le creşti şi să dai produsele pe care le scoţi de la ele”, a spus un alt localnic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.