Podul Culturii intră în reabilitare structurală şi arhitecturală

0
1173

La scurt timp după ce a fost reabilitat structural şi arhitectural Po­dul Viilor din Baia Mare, care reprezintă momentan una dintre atracţiile zo­nei istorice a oraşului nostru, autoritatea locală demarează un proiect asemănător şi pentru Podul Culturii.
Acest obiectiv a fost predat ieri constructorilor de către primarul Cătălin Cherecheş şi reprezentanţi ai administraţiei băimărene, iar în următoarele şase luni să beneficieze de ample lucrări de reabilitare structurală şi arhitecturală. Lucrările vor fi demarate în 11 aprilie, iar la finalizarea proiectului acest obiectiv va deveni un pod dedicat sculpturilor. Valoarea totală a investiţiei se ridică la aproximativ 2.300.000 de lei, iar susţinerea financiară este oferită de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării.

foto 1 colaj deschidereCătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare:
„Va fi un pod al sculpturilor şi va avea dispuse pe fiecare parte câte trei sculpturi. Va fi o lucrare care va dura până la sfârşitul acestui an, o lucrare care va genera din păcate şi un anumit tip de deranj, dar încercăm să îl rezolvăm printr-o fluidizare a traficului pe două dintre cele patru benzi. O să îi rog pe băimăreni, pe cei care circulă cu maşinile peste acest pod să înţeleagă că este necesară reabilitarea structurală a podului. Ştiţi foarte bine că avem un program amplu, pe care l-am început acum câţiva ani, de reabilitare a tuturor podurilor din acest oraş. Va fi pentru fiecare dintre băimăreni o plăcere să treacă peste acest pod mai ales că vom rezolva şi problema luciului de apă, cel puţin pe zona adiacentă podului respectiv în aval şi în amonte aproximativ 100 de metri. Cred că, aşa cum am făcut Podul Viilor şi băimărenii au fost mulţumiţi să vadă un pod care arată aşa cum ne dorim, şi celelalte poduri, inclusiv Podul Culturii vor fi cele care vor genera bucurie băimărenilor şi mândrie pentru fiecare dintre noi că trăim în acest oraş”.

Lucrările de punere în siguranţă ale podului implică şi restricţii de circulaţie

foto 2 colaj deschidereLucrările de reabilitare şi consolidare a podului Culturii se vor desfăşura pe două componente importante. Este vorba despre lucrări de punere în siguranţă a podului precum şi de reabilitare arhitecturală. În cadrul proiectului vor fi realizate lucrări ample în albia râului Săsar de refacere a structurii podului. Inclusiv la partea de suprastructură se va reface placa de beton şi unele lucrări de armare şi hidroizolaţie. La finalul lucrării va fi asflatat întreg tronsonul rutier delimitat de pod. Perimetrul va fi pus în valoare prin amplasarea  unui număr de şase statui contemporane. De asemenea, de luni, 11 aprilie, partea din amonte a podului va fi închisă circulaţiei pietonale, iar traficul rutier se va desfăşura pe două dintre cele patru benzi de mers. Traficul pietonal dinspre Parcul Dacia către Podul Culturii va fi închis şi el.

Urmează şi podurile Republicii şi Decebal

Următoarele investiţii în ceea ce priveşte reabilitarea structurală, dar şi arhitecturală a podurilor din municipiul Baia Mare vor fi realizate în această vară. Pentru luna iunie este preconizat podul Republicii şi pentru luna august podul Decebal.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.