Investiţii capitale pentru modernizarea reţelelor electrice

0
513

Societatea de distribuţie a energiei electrice „Electrica Distribuţie Transilvania Nord” SA Cluj are în plină desfăşurare „cel mai ambiţios plan de investiţii, aprobat, dintre toţi operatorii de distribuţie”. Demarat în 2015, programul are ca termen de finalizare anul 2018.
În cadrul planului se are în vedere modernizarea reţelelor de energie electrică. Potrivit conducerii Electrica Baia Mare, principalele investiţii din Maramureş se realizează pentru „creşterea eficienţei energetice şi operaţionale”. În acest sens, se vor realiza cheltuieli de capital în modernizarea echipamentelor din staţiile de transformare şi reţeaua de medie tensiune, introducerea unor echipamente cu pierderi proprii reduse, automatizarea instalaţiilor de distribuţie, extinderea sistemelor moderne de măsurare, dar şi extinderea reţelelor electrice, la solicitarea autorităţilor locale. În acest context, oficialii Electrica precizează că, pentru electrificarea localităţilor şi extinderea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, operatorul de distribuţie este obligat să asigure dezvoltarea şi finanţarea reţelei de distribuţie, în cazul în care înregistrează solicitări din partea administraţiei publice locale sau centrale. În cazul în care aceste investiţii nu sunt justificate economic pentru Electrica, lucrările pot fi realizate cu ajutorul fondurilor din bugetul local sau de stat. Evaluarea condiţiilor de finanţare a investiţiilor se face în urma unui studiu de fezabilitate realizat în termen de maximum 60 de zile de la primirea solicitării.

Sisteme inteligente de management al datelor

În paralel, societatea de distribuţie a energiei electrice are în vedere implementarea unor sisteme inteligente de management al datelor de măsurare şi al activelor, precum şi sisteme informatice de cartografiere a reţelelor la nivelul filialelor de distribuţie. În plus, se vor moderniza şi reţelele de medie şi de joasă tensiune. De altfel, conducerea Electrica atenţionează consumatorii că, pentru a preveni evenimentele nedorite, e necesară respectarea prevederilor din avizele tehnice de racordare şi din certificatele de racordare, anexe la Contractele de furnizare a energiei electrice. „Consecinţa nerespectării acestor prevederi este supraîncărcarea reţelei electrice, scăderea nivelului tensiunii, iar în cazurile cele mai grave, apariţia fluctuaţiilor şi a întreruperilor de tensiune”, se precizează în comunicatul societăţii Electrica. Oficialii societăţii au mai arătat că întreruperile de curent electric de scurtă durată sunt cauzate de condiţiile meteo nefavorabile, precum şi de defecţiuni trecătoare, prin acţiunea unor factori externi care duc la deteriorarea componentelor reţelei electrice.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.