Festivalul Cireşelor de la Coruia, la a XI-a ediţie

0
1263

Comuna Săcălăşeni a organizat ediţia a XI-a a „Festivalului Cireşelor la Coruia”, ajuns internaţional din acest an, datorită participării invitaţilor de peste hotare. Astfel, reprezentanţii unei comune, dar şi ai unui oraş din Republica Moldova au fost prezenţi pe meleagurile noastre.

Ediţia din acest an a reprezentat, de asemenea, o premieră prin invitarea tuturor dascălilor care s-au perindat de-a lungul timpului în şcolile din satele comunei: „Ne aflăm la a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Cireşelor, o ediţie oarecum inedită, atât prin faptul că avem doi participanţi, o comună şi un oraş, din Republica Moldova, dar şi prin faptul că-i avem alături de noi şi pe cei care ne-au format, adică dascălii noştri. Este pentru prima dată când îi invităm pe toţi cei pe care i-am cunoscut. Le mulţumim tuturor că ne-au onorat cu prezenţa, dar şi celor care, din diferite motive, nu au putut să fie prezenţi. Mulţumesc şi colegilor din Republica Moldova care au făcut un efort, care pentru noi este greu de imaginat, ca să ajungă până aici”, a declarat Emilian Pop, primarul comunei Săcălăşeni.

DSC05631
Festivalul Cireşelor de la Coruia

Sărbătoarea, amânată din cauza campaniei electorale

Cu toate că „Festivalul Cireşelor de la Coruia” trebuia să aibă loc la finele lunii mai, evenimentul a fost amânat până acum din cauza desfăşurării campaniei electorale la data prevăzută iniţial: „Această sărbătoare trebuia să fie normal undeva la sfârşitul lunii mai, dar având în vedere că atunci era campania electorală în plină desfăşurare, am hotărât ca să amânăm manifestarea după ieşirea din campanie. Sărbătoarea a devenit internaţională datorită relaţiilor cu parteneri de-ai noştri din afara graniţelor ţării, din Europa, precum Republica Moldova sau Italia. Acestea le-am început de mult, continuă şi important este ca să le punem în valoare”, a mai spus Emilian Pop.

Proiectele începute în comună continuă în noul mandat de primar

Proaspăt reconfirmat în funcţie, primarul comunei Săcălăşeni spune că va continua proiectele importante, începute în vechiul mandat, dar va implementa şi altele noi, propuse pentru următorii patru ani: „În noul mandat sunt proiecte care trebuie finalizate, cum de altfel avem planuri importante, pe care ne propunem ca să le materializăm, în aşa fel încât comuna noastră să crească din punct de vedere economic şi astfel să răspundem principalei nevoi a cetăţenilor acestei localităţi, aceea de a crea noi locuri de muncă, dar şi posibilitatea ca producătorii să-şi poată valorifica produsele tradiţionale”, a conchis primarul.
Oaspeţii din Republica Moldova, încântaţi că au
reuşit să vină

Reprezentanţii din Republica Moldova s-au arătat foarte fericiţi că au reuşit să ajungă la Coruia, în condiţiile în care li s-au pus beţe în roate pentru a nu putea ajunge la noi: „Vreau să-i mulţumesc domnului primar, fratele Emilian, pentru invitaţia la acest frumos festival al cireşelor. Vă spun cinstit că după ce am primit această invitaţie, n-am crezut că vom şi ajunge astăzi aici. Dar cu susţinerea preşedintelui raionului ne aflăm totuşi alături de fraţii noştri, deşi ne desparte un râu numit Prut. Cred că totuşi nu a mai rămas mult până această graniţă se va termina… Vă spun că am ajuns foarte greu aici, din cauză că ni s-au pus piedici din toate părţile, însă totuşi Dumnezeu e mare şi ne-a ajutat ca să ajungem alături de voi, să ne bucurăm de sărbătoarea de astăzi”, a explicat Mihail Bulat, primarul localităţii Ghindeşti, raionul Floreşti, Republica Moldova.

Parada costumelor  populare
Parada costumelor populare

Cuplurile care au împlinit 50 de ani au primit diplome şi premii

Aniversaţi au fost şi seniorii comunei, adică cinci cupluri care au împlinit o jumătate de secol împreună de când au spus „da” în faţa ofiţerului de stare civilă. Astfel, după 50 de ani de căsnicie, aceştia au primit recunoştinţa autorităţilor locale, dar şi a întregii comune. Ei sunt: Petrică Vasile şi Terezia, Modje Dumitru şi Maria, Avram Gheorghe şi Elvira, Herman Ioan şi Cornelia, Florescu Gheorghe şi Ocsana. Ei s-au arătat încântaţi de faptul că nu au fost uitaţi şi au spus că secretul longevităţii căsniciei este înţelegerea dintre soţi, care trebuie să existe de fiecare dată când apar probleme. De asemenea, diplome de excelenţă au primit şi dascălii care de-a lungul timpului au activat la şcolile din sat. Printre aceştia s-au găsit inclusiv foştii învăţători ai primarului comunei.

Festivalul cireşelor, cu cireşe…puţine şi aduse de altundeva

Deşi „Festivalul Cireşelor la Coruia” are ca laitmotiv cireşele, acestea au fost foarte puţine şi scumpe faţă de preţurile de la oraş, spre exemplu. Astfel, din zecile de tarabe ale comercianţilor, doar vreo trei aveau cireşe de vânzare. Şi acestea însă erau aduse din alte părţi: „Festivalul e al lor, al cireşelor noastre, cireşele celor din comuna Remetea Chioarului. Ce să-i faci, e cam târziu pentru cireşe acum, vremea lor a cam trecut. Le dăm cu 10 lei kilogramul şi trec cât de cât”, a spus unul dintre comercianţii de cireşe. Dacă cei cu comerţul alimentar aşteptau clienţii, ceilalţi cu tobogane gonflabile, veniţi tocmai din judeţul Cluj, se temeau de vremea rea: „Am venit de lângă Cluj. Sperăm numai să nu vină ploaia, că dacă plouă, noi am terminat afacerea pe ziua de astăzi”, ne-a spus cel care a venit cu toboganele gonflabile.
Pe scena festivalului au urcat ansambluri folclorice, atât din Maramureş, cât şi din alte judeţe din ţară, dar şi din Republica Moldova. Invitaţi au fost primarul comunei Ceahlău, judeţul Neamţ, subprefectul judeţului, Alexandru Bondrea, deputatul Călin Matei, dar şi primarii din localităţile Şomcuta Mare, Remetea Chioarului, Bicaz, Dumbrăviţa şi Copalnic Mănăştur.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.