Pînă în martie 2017, românii vor consuma doar gaz din producţia internă

0
513

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a stabilit, pentru perioada iulie 2016 – martie 2017, un coş de gaze pentru populaţie în care importurile sunt zero, chiar dacă acestea sunt mai ieftine. Motivul: siguranţa aprovizionării.
Populaţia va consuma exclusiv gaze interne, în următoarele 9 luni, din producţia curentă şi din gazele produse în România şi înmagazinate în depozite. Preţul gazului din producţia curentă a rămas stabilit la 60 lei/MWh, după ce Guvernul a decis să amâne calendarul de liberalizare şi să îl îngheţe la această valoare. Însă, preţul gazului înmagazinat în depozite, care va asigura circa 32% din consumul populaţiei în perioada sezonului rece, are un preţ de 81 lei. Costul mediu de achiziţie al gazelor naturale din intern, la intrarea în sistemul de distribuţie (inclusiv serviciile de înmagazinare şi de transport), ajunge astfel la 76 lei/MWh.
Preţul de 76 lei/MWh este comparabil cu cel din import sau chiar mai mic, însă, pe componenta de gaz extras din depozite, preţul de import este mai mic. Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a spus că, acum, furnizorii încheie contracte de import la preţuri de 70 lei, pentru ultimul trimestru al anului, şi la 78 lei, pentru primul trimestru al anului viitor. Deci, preţurile ar fi mai mici decât cele ale gazului scos din înmagazinări.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.