Cadastrul extravilanului, 30.000 euro/comună

0
807
Ovidiu Ştefan - directorul OCPI Maramureş, Sebastian Mihai Lupuţ - prefectul judeţului şi subprefectul Alexandru Bondrea, în şedinţă cu primari din Maramureş

În data de 30 iunie 2016, a apărut OUG 35, care modifică şi completează Le­gea 7/1996 privind cadastrul şi publicitatea imobiliară. Guvernul şi Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au stabilit măsuri pentru implementarea de urgenţă a modificărilor la Legea 7. Astfel, din bugetul ANCPI se acordă fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, pînă la finalul anului, printr-un contract cu finanţare anuală, o sumă maximă de 30.000 euro pentru realizarea cadastrului sistematic. În judeţul nostru, din cele 76 de unităţi administrativ-teritoriale, sînt vizate 71 (fac excepţie Recea, Satulung, Săcălăşeni, Fărcaşa şi Dumbrăviţa, care intră în Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară). Suma maximă de 30.000 euro va fi acordată atît UAT-urilor urbane, cît şi celor rurale, şi se referă strict la terenurile extravilane, fie ele cooperativizate sau nu. Banii vor fi viraţi prin intermediul OCPI Maramureş, cu care UAT-urile trebuie să încheie un contract de finanţare. Primăriile trebuie să realizeze achiziţia serviciilor conform legilor achiziţiilor publice. Contractele se vor încheia pe sectoare cadastrale, iar delimitarea sectoarelor cadastrale este atributul primăriilor. Banii alocaţi şi necheltuiţi în acest an intră în bugetul statului şi sînt pierduţi pentru acest program. UAT-urile pot beneficia în continuare de prevederile Legii 7, în sensul că pot realiza contracte de cofinanţare cu Agenţia Naţională de Cadastru, prin care aceasta va suporta fonduri aferente realizării cadastrului sistematic în valoare de 60 lei pe imobil. Restul, pînă la suma licitată cu topografii autorizaţi, va trebui să fie suportat din bugetul propriu al primăriilor.
• OUG 35 va fi aplicată cu greu, primarii trebuie să fie extrem de rapizi, să organizeze licitaţii şi să aloce sume suplimentare din bugetul local. Numărul firmelor de topografie este mic şi preţul lucrărilor ar putea să crească, sau ar fi posibil ca la licitaţii să nu participe nici o firmă. În orice caz, meseria de topograf va fi căutată în următoarele luni. (n.g.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.