Miniconcert şi expoziţie de manuscrise şi icoane

0
498

La Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, a avut loc recent un concert şi o expoziţie de pictură bisericească.

• Miniconcertul grupului „Sfântul Ioan Damaschinul”, grup înfiinţat de lect. univ. dr. Sorin Albu din Cluj-Napoca, a oferit o bucurie publicului prezent. Grupul este mai mare, însă doar 14 membri au venit în municipiul Baia Mare pentru acest concert. În plus, ei şi-au propus să caligrafieze manuscrise, la iniţiativa conducătorului grupului, din antologhioanele vechi de muzică bizantină constantinopolitană, din repertoriul eclesial românesc. Scopul este de a readuce în atenţie ideea de a scrie de mână un manuscris, de a nu cânta după o carte tipărită, ci de a cânta după un manuscris caligrafiat de psalţi sau proto­psalţi. Au ales să caligrafieze prohimene, heruvice, chinonice, trisaghioane, cântări specifice din timpul utreniei, vecerniei şi din timpul Sfintei Liturghii.
• În catedrală, au fost expuse 12 manuscrise, un prohimen în glasul 5 al lui Simon Caras, Cântarea a IX-a din Imnul Acatist, de Petru Lampadarie, un alt prohimen al lui Macarie Ieromonahul, un trisaghion al lui Ion Palasis în glasul întâi, troparul Sfântului Siluan, care a fost pus pe note de protopsaltul Laurenţiu Truţă, şi troparul Sfântului Nicolae. Cât priveşte expoziţia de manuscrise, ele fac parte din Şcoala de muzică Psaltică de la Rohia, desfăşurată în cadrul „Zilelor Culturale N. Steinhardt”, realizate de cei care, anii trecuţi, executau icoane sub directa supraveghere a lui Sorin Albu.
• Expoziţia de icoane pe lemn pictate în tabăra de la Rohiiţa a fost prezentată de Dumitriţa Filip, muzeograf. Un grup de pictori, avansaţi şi mai puţin avansaţi, alţii dornici de a se deprinde cu meşteşugul iconografiei, au lucrat icoane pe sticlă timp de o săptămână, a spus muzeograful. Colecţia de carte veche a Episcopiei este reprezentată prin 22 de volume mai importante. „Muzeul Centrului Eparhial capătă astăzi şi valoare socială, de interacţionare cu publicul, prin găzduirea acestor expoziţii”, a spus Dumitriţa Filip. Expoziţia de manuscrise şi icoane se intitulează „Toţi întru Hristos”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.