„Şişeşti vatră străbună” la ediţia a VI-a

0
1045
Invitaţii prezenţi la manifestarea din Şişeşti

Un eveniment cultural important a avut loc duminică în comuna maramureşeană Şişeşti. Manifestarea „Şişeşti vatră străbună” a ajuns la ediţia a VI-a. În cadrul evenimentelor dedicate localităţii s-au depus de coroane la Monumentul Memorandiştilor, ca omagiu adus eroilor şişeşteni. De asemenea, a avut loc simpozionul cu tema „Mărturii despre Şişeşti şi şişeşteni”, în cadrul căruia s-a lansat şi volumul al şaselea al cărţii „Şişeşti vatră străbună”.

Expoziţie de fotografii vechi ce-i înfăţişează pe şişeşteni
Expoziţie de fotografii vechi ce-i înfăţişează pe şişeşteni

Evenimentul a avut invitaţi de seamă precum Nicolae Dicu, fostul ministru al minelor în guvernarea lui Petre Roman, colonelul în rezervă Ioan Bota – preşedintele filialei maramureşene a Asociaţiei Cultul Eroilor, Nicolae Sabău – renumitul interpret de muzică populară, Pamfil Godja, directorul editurii Eurotip Baia Mare, poetul Ioan Nistor, Aurel Pop-directorul editurii Citadela Satu Mare, profesorul Adrian Ţineghe sau membri Societăţii Cultural Patriotice „Avram Iancu” din România, filiala Maramureş.

Col. (r) Gavril Babiciu -  unul dintre organizatorii evenimentului
Col. (r) Gavril Babiciu –
unul dintre organizatorii evenimentului

De asemenea, la manifestare au fost prezenţi şi primarii localităţilor învecinate cu Şişeştiul, în frunte cu şeful administraţiei locale din Şişeşti: „Acest simpozion cu lansare de carte reprezintă un eveniment destul de rar, din păcate, la noi în comună şi nu numai. Ultima lansare de carte am avut-o acum trei ani, tot Asociaţia Renaşterea Şişeşteană a fost responsabilă. Cine crede însă că a scrie o carte este un lucru uşor se înşeală. Am scris câteva pagini şi am avut nevoie de mult timp. Domnul Babiciu m-a tot presat: «trimite articolul, trimite articolul»”, a declarat Ioan Tentiş, primarul comunei Şişeşti.

15 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Renaşterea Şişeşteană

În data de 14 august s-au împlinit 15 ani de la naşterea ideii ca în comună să se înfiinţeze o societate culturală. Iniţial s-a dorit a se numi Unirea Şişeştenilor. Totuşi, în data de 14 septembrie a aceluiaşi an, 2001,  a luat fiinţă Asociaţia Renaşterea Şişeşteană. Despre acest subiect, dar şi despre proiectele asociaţiei a vorbit colonelul în rezervă, Gavril Babiciu. Cu această ocazie s-a lansat şi al şaselea volum al Asociaţiei Renaşterea Şişeşteană, numit „Şişeşti Vatră Străbună”. Pe coperta cărţii se găseşte fotografia cu un corn secular, monument al naturii, din grădina unui sătean al comunei. De asemenea, în volumul proaspăt apărut, se regăsesc mai multe tipuri de materiale, legate de istorie, geografie, turism, cultură, etnografie a locurilor din Şişeşti. Fiecare autor al articolelor din carte, adunate de către colonel (r) Gavril Babiciu, a încercat să prezinte, cât mai bine posibil, lucruri despre Şişeştiul vechi, dar şi contemporan.

Cărţi noi apărute la diferite edituri
Cărţi noi apărute la diferite edituri

„Frânturi din etosul unui sat”

Un material interesant apărut în carte, „Frânturi din etosul unui sat”, a fost prezentat de către autorul său în faţa publicului prezent: „M-am născut aici în anul 1955. În această clădire unde ne aflăm acum am făcut şcoala, ciclul primar, aici am suferit, educaţia fiind cu totul altceva decât e astăzi. Voi vorbi despre „Frânturi din etosul unui sat”. Ce înseamnă etos? Sufletul unui sat. Acesta se exprimă nu numai în istorie, în perspectiva istorică pe care am regăsit-o până acum aici. Sigur că istoria şi direcţiile în care merge sunt esenţiale, conştiinţa resonsabilităţii istorice este extraordinar de importantă. Dar sub aceasta se găseşte poporul cu durerile lui, cu sufletul, cu necazurile lui. Ceva din acest suflet al Şişeştiului am încercat să prind într-un articol în acest volum al şaselea”, a precizat profesorul Adrian Ţineghe.

Prof. Adrian Ţineghe -  prezentându-şi articolul prezent în carte
Prof. Adrian Ţineghe –
prezentându-şi articolul prezent în carte

Autorii materialelor din carte, prezenţi la eveniment

Alţi autori ai articolelor din carte au fost prezenţi sau prezentaţi în cadrul evenimentului, după cum urmează: colonel (r) Ioan Bota: „Vasile Lucaciu – erou naţional”; Cristian Mariş: „Un ’Leu’ în haină preoţească, părintele dr. Vasile Lucaciu”; poetul Ioan Nistor din Satu Mare: „Revizorul şcolar Dariu Pop, învăţător la Şişeşti”; jurnalistul Alec Portase: „Itinerarii şişeştene” sau colonel (r) Gavril Babiciu: „Biruinţa de la Beiuş” din 26 şi 27 august 1907 a părintelui dr.Vasile Lucaciu, deputat dietal. Tot cu ocazia acestui simpozion s-au prezentat cărţi noi, apărute la Editura „Citadela” din Satu Mare, de către profesorul Aurel Pop, originar din satul Cetăţele, comuna Şişeşti. Nu în ultimul rând, cei prezenţi la manifestare au putut vedea o expoziţie de fotografii vechi care îi înfăţişează pe şişeşteni în diferite momente şi ipostaze ale existenţei lor: nunţi, botezuri etc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.