Teama de pensionare

0
583

Parlamentarii au adoptat o lege prin care pensiile nu vor mai fi impozitate, ceea ce îi ajută pe titularii pensiilor de peste 1.050 lei. Avînd în vedere că pensia medie este de 850 lei, vestea aduce bucurie nu prea multor români, care vor beneficia în plus de 160 de lei la fiecare mie de lei. Situaţia este tristă pentru cei cu pensia minimă, agricultorii şi pensionarii din sistemul public cu puţini ani lucraţi. Dar ce vor face salariaţii de azi angajaţi la negru sau fictiv cu 2 ore de muncă în loc de 8? Bătrîneţea pentru ei va fi un chin şi ne aşteptăm la ce este mai rău!
Uniunea Europeană are o politică de ajutoare sociale şi cu o protecţie accentuată, dar corectă. La noi, politica are tentă accentuată de populism, discriminările între categoriile sociale fiind ceva obişnuit. Pensii speciale nu ar trebui să aibă nimeni, nici măcar cei cu pensii mai mici, completarea pentru a avea un nivel de trai cît de cît decent venind din fondurile sociale. De ce ar fi militarii, judecătorii, primarii, parlamentarii mai speciali decît ceilalţi contribuabili la fondul de pensii? Şi totuşi, Parlamentul şi Guvernul aprobă pensii speciale pentru unele categorii sociale, pentru că aşa vor ei. Ei bine, trebuie să afle aceşti domni că alegătorii nu le vor da votul. Ne vom trezi şi noi cu partide noi, extremiste, care vor intra în Parlament cu programul electoral de înlăturare a privilegiilor oferite de clasa politică.
Parlamentul şi Guvernul continuă să adopte măsuri de relaxare fiscală, deşi analiştii avertizează că deficitul bugetar pe 2017 va fi peste 3% din produsul intern brut. Guvernul excelează în acordarea de sporuri salariale, iar Parlamentul forţează nota constituţională, ştiind că resursele bugetare sînt deja limitate la maximum. Practic, statul este împins să ia noi împrumuturi pentru consum. Gafele politicienilor vin una după alta, încalcă principiul bugetar esenţial: cheltuielile nu pot fi mai mari decît veniturile, prelungind criza prin care trecem. Nici un fel de precauţie nu există, statul cheltuie tot ce producem, nici un leu nu pune deoparte, pentru zilele negre ce vor urma. Iresponsabilitatea politicienilor va lăsa urme adînci, cu efecte periclitante pentru viitor.
Ne întoarcem la pensii şi constatăm că decizia de a elimina contribuţiile la asigurările de sănătate pentru pensiile mai mari de 871 de lei şi impozitul pe venit pentru pensiile mai mari de 1.050 lei are efecte doar pentru jumătate dintre pensionari. Cei mai săraci rămîn în continuare cu pensiile sub medie pe care le au. Intrarea în consum a 2,2 miliarde lei va duce la creşterea preţurilor, afectaţi fiind în primul rînd cei cu pensii mici, care şi aşa mănîncă doar pită cu unsoare. Statul are datoria să menţină puterea de cumpărare a cetăţenilor, nu s-o scadă. Gaura din bugetul de pensii va creşte de la 18 la 20 de miliarde de lei, va fi din an în an din ce în ce mai greu de astupat. Bulversările în sistemul de pensii nu sînt de bun augur pentru cei care azi contribuim la sistemul de pensii. Cu atît mai mult pensiile speciale nu vor face ca sistemul să devină sustenabil şi să se autosusţină.
Alegătorii vor avea în 11 decembrie 2016 ştampila în mînă şi vor vota cu ochii deschişi la aceste derapaje pe care partidele şi politicienii le fac. Nu ne putem aştepta ca situaţia să fie întoarsă de Curtea Constituţională, deoarece mai există şi alte categorii avantajate. Vor veni la putere acei politicieni care se vor atinge de pensiile speciale şi vor promite respectarea principiului contributivităţii. Trebuie luate măsuri ca sistemul public de pensii să devină credibil, astfel ca asiguraţii să nu se simtă jefuiţi de unele categorii de pensionari speciali. Nu este drept nici pe pămînt şi nici măcar în cer să apară diferenţe atît de mari între veniturile minime şi maxime, între pensiile mici şi mari. Este în interesul tuturor ca sistemul public să funcţioneze corect, pentru a nu fi aruncat total în aer de evazionişti şi de profitori. Nimeni nu poate pretinde ca el să aibă din plin, iar cei mulţi să nu aibă nimic! Există o dreptate socială care seamănă foarte mult cu cea divină!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.