Tinerii şi regalitatea

0
423

Forţat să abdice la 30 decembrie 1947, regele Mihai I a purtat în exil regatul, coroana şi dinastia. Soţia sa Ana a devenit membră a dinastiei române la 10 iunie 1948, dar nu a purtat coroana şi demnitatea regală întrucît naţiunea română nu a recuperat tradiţia monarhică întreruptă samavolnic de către invadatorii Europei de răsărit.
Ana a fost deci regină neîncoronată. Dinastia română a revenit în ţară în anul 1997, cînd regele Mihai I a anunţat, la 30 decembrie, decizia sa ca principesa Margareta, prima sa fiică, să-i fie succesor. Zece ani mai tîrziu, în 30 decembrie 2007, regele Mihai I a promulgat normele familiei regale, conferind principesei moştenitoare Margareta titlul de custode al coroanei române.
Continuitatea dinastică va fi realizată atunci cînd coroana va fi repusă în fruntea naţiunii române prin întemeierea unui nou regat al României Mari. A cincea generaţie regală, reprezentată de principesele Margareta, Elena, Sofia şi Maria, are pregătirea necesară pentru a continua lanţul dinastic, pregătind, la rîndul lor, a şasea generaţie regală, reprezentată de domnişoarele Elisabeta-Karina de Roumanie şi Elisabeta-Maria Biarneix.
Reinstaurarea monarhiei este un ideal al unor români, un fel de proiect naţional pentru a înfăptui ceea ce Corneliu Coposu numea „recuperarea României”. Adresându-se naţiunii române de la plenul Parlamentului României, cu prilejul jubileului de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Regele Mihai I afirma: „Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume”. La 8 noiembrie 2015, Mihai I le spunea tinerilor români: „Timpul României voastre a început”.
În 25 octombrie 2016, Regele Mihai I împlineşte 95 de ani.
(Informaţii primite de la Organizaţia de Tineret a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei)
N.G.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.