Intervenţie chirurgicală de urgenţă la 14 ore de la naşterea unui prematur la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare

0
1461

La sfârşitul săptămânii trecute, în Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare s-a născut un prematur gradul I, cu imperforaţie anală şi fistulă rectovaginală. La numai 14 ore de la apariţia în lume a nou-născutului, chirurgii Secţiei Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, respectiv medicul-şef, Viorel Demian, medic primar chirurgie pediatrică, Ramona Mândruşcă şi anestezist, dr. Ştefan Pop, au intrat în sală cu prematurul, pentru a interveni de urgenţă în acest caz.

”A fost o urgenţă majoră, fiindcă intestinul gros era deschis în vulvă, eliminând, astfel, o cantitate insuficientă. Din această cauză, viaţa copilului a fost pusă în pericol. Este o boală în care lipseşte partea de jos a intestinului gros şi atunci nou-născutul este în ocluzie, rămânând doar un rest insuficient, care se deschide în vagin, la exterior neexistând urmă de anus. S-a intervenit pentru a se scoate din urgenţa imediată, ceea ce a determinat, la câteva zile de la operaţie, o evoluţie normală a prematurului. O altă intervenţie definitivă va urma la 4-6 luni de viaţă, când organismul va fi pregătit.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Dr. Constantin Opriş Baia Mare dispune de toate dotările necesare pentru a fi realizate intervenţii chirurgicale dintre cele mai spectaculoase în instituţia noastră”, a declarat medicul şef al Secţiei Chirurgie Pediatrică, doctor Viorel Demian. Acesta a arătat că, până la următoarea operaţie, munca grea de recuperare a copilului revine Secţiei Terapie Intensivă nou-născuţi, parte a Secţiei Neonatologie care este condusă de medicul-şef Margareta Pârvănoiu.
”Am avut un prematur născut cu imperforaţie anală şi fistulă vaginală. Copilul s-a născut la ora 22.00, iar a doua zi la ora 12.00 se intervenea chirurgical, de urgenţă. Evoluţia la şase zile este favorabilă, în acest moment nou-născutul fiind alimentat cu tetina”. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.