Greşeala naţională

0
481

Trebuie să învăţăm din gafa pe care a făcut-o Ucraina, renunţînd în 1994 la statutul de ţară cu arsenal nuclear, de bună voie! Politicienii de la Kiev au fost naivi, au dat crezare promisiunilor făcute de Federaţia Rusă, că va respecta graniţele convenite. România nu are arme nucleare, dar avem un parteneriat strategic cu SUA şi sîntem în NATO. Cu ocazia Zilei Naţionale a României, zi de doliu pentru neamicii noştri, Barack Obama ne-a transmis felicitări, evidenţiind importanţa parteneriatului strategic cu ţara românească şi exprimînd speranţa menţinerii angajamentului democratic şi a unui proces electoral corect pe 11 decembrie 2016. Preşedintele SUA ne spune cu alte cuvinte că parteneriatul este vital pentru noi, deoarece SUA are arme nucleare. Punem întrebarea ce s-ar fi întîmplat dacă Ucraina n-ar fi renunţat la statutul de putere nucleară, oare Rusia ar mai fi intrat în Crimeea? Probabil că n-ar fi îndrăznit să rănească atît de grav o ţară în orgoliul ei, ocupînd cele trei regiuni rusofone.
Dar la fel de important pentru noi este mai ales să avem un proces electoral corect la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 şi să susţinem valorile democraţiei. Preşedintele american are suspiciuni, se vede, şi caută să ne atenţioneze să respectăm decizia poporului, nu a unor politicieni care vor să acapareze toată puterea cu orice preţ. (Deci poporul este invitat la vot de însuşi preşedintele SUA!)
În acest timp, vecina Ucraina, ţara cu oameni atît de frumoşi, dar şi atît de amestecaţi cu ruşii încît cunosc ambele limbi, a făcut în 1-2 decembrie 2016 teste balistice în zona Mării Negre, tensionînd graniţa cu Rusia, care la rîndu-i a răspuns prin plasarea în stare de alertă a apărării antiaeriene din Crimeea, regiune anexată de Rusia în luna marie 2014. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a avertizat de mai multe ori că va face tot posibilul pentru recuperarea regiunii Crimeea, însă şeful Statului Major al armatei ucrainene a refuzat să facă vreun comentariu privind exerciţiile militare, teritoriile ocupate de Rusia fiind în grija ministerului ucrainean de Externe.
Preşedintele României nu are contacte apropiate cu preşedintele Ucrainei, iar ministrul român al Apărării spune că situaţia din zonă este cu risc. Îngrijorarea s-a manifestat şi de Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, comunicatul dat de premierul Dacian Cioloş (citit de prefectul Sebastian Lupuţ, la monumentul Ostaşului Român din Baia Mare) fiind încărcat de negativitate, de parcă n-ar fi fost o zi a bucuriei, ci una a tristeţii! Cei circa 500 de participanţi au reacţionat însă frumos, şi-au adus copiii la manifestare, au fluturat steaguri tricolore, femeile gravide au fost în centrul atenţiei noastre (nu a oficialităţilor, nu). Ce este mai patriotic decît să vii cu copilul de un an la Ziua României, iar pe cărucior să pui tricolorul. Să mergi cu soţia gravidă şi cu fiica de doi ani la statuie, să ai 30 de ani şi să spui că eşti român – cînd ziaristul te întreabă de ce eşti aici. Sau doamna Creţu (fostă Bene) din Canada, care a participat la sărbătoarea României din parc, invitată de profesorul de fizică Vasile Pop. Sau Simi, liderul galeriei, flutura un steag roşu+galben+albastru, cumpărat din Budapesta, la meciul de handbal feminin. Sau trei fete cu fundiţe tricolore în păr. Sau domnul cu fular tricolor la gît. De ce-ar trebui să-i speriem pe aceşti oameni şi pe toţi ceilalţi că ţara s-ar afla în pericol?
Politicienii (prim-ministrul) vor să ne transmită mesaje de alertă, pentru că aşa le pică lor bine în preajma alegerilor, să fim o ţară tristă şi de Ziua Naţională. Ar fi trebuit să citească mesajul preşedintelui SUA, să ne bucurăm şi să lăsăm zilelor ce vin grija lor – noi aşa am făcut!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.