Sărbătoare frăţească la Sighet şi Slatina

0
354

Manifestările au început joi dimineaţa, 1 decembrie 2016, la palatul cultural din Sighetu Marmaţiei, cu adunarea solemnă deschisă de primarul Horia Scubli şi de prof. Gheorghe Todinca, Directorul Muzeului Maramureşului. A urmat concertul festiv susţinut de Ansamblul folcloric MARA al Centrului Cultural Sighet, orchestra şi grupul coral al Şcolii de Artă „Gheorghe Chivu”, grupul vocal „Moroşanca”, Grupul bizantin “Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, secţia de teatru şi solista Ileana Matus. Scenariul şi regia artistică: Dorel Todea.
Înainte de amiază, participanţii şi invitaţii din dreapta Tisei s-au deplasat la monumentele eroilor din cimitirul central, la cimitirul martirilor de la Ciarda şi la bustul lui Ioan Mihaly de Apşa, unde au fost depuse coroane de flori, fiecare solemnitate fiind precedată de un TE DEUM oficiat de preoţi. La bustul academicianului, au depus o coroană şi invitaţii din dreapta Tisei, în frunte cu primarii Gheorghe Uhali din oraşul Slatina (Solotvino) şi Gheorghe Berinde din comuna Biserica Albă.
slatina-1dec-2016Pe scuarul „Curtea Veche”, a avut loc un mini-spectacol susţinut de Ansamblurile folclorice “Titiana” al Şcolii de Artă „Gheorghe Chivu” şi „Mugurelul” al Clubului elevilor din Sighetu Marmaţiei. La Casa muzeu “Acad. dr. Ioan Mihalyi de Apşa” a fost vernisată expoziţia documentară “Contribuţia Maramureşului la Marea Unire”, prezentată de prof. Gheorghe Todinca.
După-amiază, primarul Sighetului şi alte oficialităţi locale şi judeţene au însoţit delegaţia din Ucraina şi au trecut podul peste râul Tisa, pentru a participa la Solemnităţile dedicate Marii Uniri şi Zilei Naţionale a românilor de pretutindeni organizate la Slatina de primărie, asociaţiile româneşti din dreapta Tisei şi Consulatul României la Slatina. Ceremonialul religios a fost oficiat la bustul lui Ştefan cel Mare, amplasat în centrul oraşului ucrainean locuit 60 la sută de etnici români. După mini-spectacolul dat de copiii din grupul “Speranţa” condus de Ileana Şiman, în sala de festivităţi a Liceului Ucrainean a urmat un program cultural-artistic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.