Am votat ieri senatorii şi deputaţii din Parlamentul României, alegătorii s-au aflat în faţa unei decizii să prefere omul, partidul, sau şi una şi alta. De unii candidaţi nu am auzit nimic, nu şi-au făcut campanie electorală prin ziar, iar alţii au mizat pe etnie sau pe alte metode de a se face cunoscuţi, prin pliante distribuite în cutiile poştale, prin întîlniri cu electoratul în pieţe şi tîrguri, la biserici… Alături de competitorii cu experienţă politică, au candidat chipuri noi pentru cele două locuri de senator. Şanse au candidaţii celor două partide mari. A surprins lipsa de pe buletinul de votare a unor politicienii cu experienţă, semn că se produce o înnoire a feţelor. Este greu de crezut că la Senat vor apărea surprize, de pildă candidatul UDMR Kokenyesdi să adune suficiente opţiuni, fie şi prin redistribuire. Nu credem că mai mult de două femei au şanse să devină deputat; şi una, senator. Ar fi o premieră un deputat condamnat penal cu închisoare.
Ieri de dimineaţă, vremea a fost bună. Peste noapte, cineva a furat un ghiveci de flori de pe casa scărilor, o crăciuniţă minunat înflorită, vecinul de palier era nervos (va pune cameră video), starea sa de spirit s-a răsfrînt probabil şi la votare. L-am liniştit, observînd că înfloreşte sub ochii noştri muşcata cu flori roşii, să ne minunăm de ea…
Pentru Camera Deputaţilor, a intervenit şi un candidat independent, pe buletinul de vot apar şi candidaţii minorităţilor naţionale (ucraineni, germani, romi, ruteni, slovaci, evrei, italieni etc.). A fost un singur candidat impus de la Bucureşti, s-a mutat cu domiciliul în Baia Mare. Numărul candidaţilor tineri a crescut, cîţiva se află pe locuri eligibile, în faţa unor politicieni la pensie, ieşiţi din graţiile partidului, sau cu veleităţi să devină miniştri, secretari de stat, ambasadori, prefect, şefi de servicii descentralizate.
Noi, cetăţenii majori, aşteptăm de la parlamentarii aleşi să realizeze lucruri concrete şi imediate. Dacă un partid va avea majoritatea în cele două camere legislative, va fi posibil ca procesul de legiferare să fie mai eficient decît în condiţiile unui echilibru. În situaţia unor alianţe pentru majoritate, numirea premierului va fi dificilă, rol de stabilizare a noului Guvern politic rezultat din alegeri va avea preşedintele.
Oricine ar fi la putere, nu va putea face minuni şi nu ne aşteptăm ca în timp foarte scurt să vedem ridicat podul peste rîul Tisa, să fie reabilitat spitalul din Sighet, să apară legile mult aşteptate, a salarizării, a mineritului, a conversiei creditelor, a dării în plată, a transparenţei cheltuirii banului public. Campania electorală a fost decentă, candidaţii nu au promis în deşert, chiar dacă unii au transformat discursul în prilej de autobiografie sentimentală. Politica se face mai întîi cu mintea, candidaţii trebuie să dovedească faptul că au inteligenţă, cunoaştere.
A fost o campanie electorală atipică, în care au intervenit şi membrii de familie ai candidaţilor – viitorul Parlament va schimba Legea electorală, probabil va introduce noi restricţii de afişaj. Un candidat s-a declarat prieten cu alegătorii, şi-a dat numărul personal de telefon, acum sîntem siguri că are nevoie de telefonist de serviciu! Un candidat cu experienţă profesională recunoscută a intrat în politică, alegătorii văd acest atu, chiar dacă nu este “politician tradiţional”. Dacă va fi ales, vom constata în ce măsură se va dedica oamenilor şi comunităţii, cum promite în ziar.
Partidele au dezvăluit în ultima zi de campanie sondaje de opinie comandate de ele însele, în care rezultatele sînt total diferite. Într-un sondaj, PNL cîştigă pe judeţ cu 35,8%, faţă de 30,3% scorul PSD. În celălalt sondaj, PSD are 40%, iar PNL 26%. Pe Baia Mare, sondajul arată între 30 şi 46,5%.
În ce măsură alegătorii sînt influenţaţi de mesaje, de sondaje, de furtul crăciuniţei, de propriul mod de a reacţiona, pentru a-şi crea convingeri puternice, se vede în rezultate, pe care le acceptăm democratic. Orice va fi, noi am decis!