Filiala Maramureş a Partidului Naţional Liberal se află în convulsii, a sperat să cîştige 35% din sufragiile electoratului la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, dar a obţinut 20%. La şedinţa Biroului Permanent Judeţean (46 de membri) de sîmbătă, 17 decembrie 2016, preşedintele Mircea Dolha a fost huiduit, din sală i s-a strigat Demisia (de faţă fiind şi presa!), acesta fiind obligat să iasă din sediul de partid. Agresarea verbală a şefului unui partid de către membri nu este de bun augur. Va fi ales un alt preşedinte, dar acela va şti că poate păţi la fel!
De fapt, situaţia în care se află PNL Maramureş nu este atît de neagră cum încearcă unii lideri să o coloreze. La alegerile locale din primăvară, PNL Maramureş s-a clasat pe locul 40 pe ţară, din cele 48 de filiale (a avut 48 de primari – 31 PNL + 17 PDL -, din care au rămas 20, scor greu de digerat; atunci au fost înlocuiţi copreşedinţii Man şi Nemeş). Din 18 consilieri judeţeni, PNL Maramureş a rămas acum cu 9. După parlamentarele recente, PNL Maramureş se află pe locul 17 pe ţară, cu un procentaj peste media naţională – acesta este motivul pentru care conducerea centrală nu l-a demis pe Mircea Dolha. Însă iată că o parte din liberalii din judeţ (destul de mulţi, din cîte am văzut) îi cer demisia, Mircea Dolha fiind făcut responsabil de scorul „dezastruos”.
Dar nu este logic să acuzi un singur om pentru tot ce s-a întîmplat – decît dacă liberalii cu funcţii vor să se delimiteze de răspundere! Mai bine ar fi ca Filiala PNL Maramureş să nu fie desfiinţată (prin demisii în masă) înainte ca Mircea Dolha să dea seamă în faţa Biroului Permanent Judeţean. Situaţia trebuie analizată pe fiecare comună, oraş şi municipiu. Plasarea dr. Viorica Cherecheş prima pe lista de la Camera Deputaţilor a adus voturi din Baia Mare, dar nu cîte se spera (peste 50%). Unii băimăreni au votat-o pe Viorica Cherecheş, dar la Senat au preferat alte partide. O parte dintre tineri şi intelectuali au trecut spre USR, de la liberali. Pierdere de sufragii a produs şi candidata Anca Boagiu, adusă pe liste pe linia PDL – după ce a călcat strîmb şi la localele din sectorul 2 al Bucureştiului (liberalii vechi n-au prea înghiţit această impunere de candidat din afara judeţului).
Dar cele mai mari nemulţumiri a stîrnit … softul Autorităţii Electorale Permanente, care a stabilit la redistribuire doi senatori PMP pentru Maramureş. Dacă PNL ar fi avut cu 23 mai multe voturi la Camera Deputaţilor şi plus 303 voturi la Senat, ar fi obţinut trei posturi de parlamentar, nu unul. Analiza situaţiei statistice (pag. 4) este relevantă, acolo unde există primari PNL, alegătorii au votat în principal cu PNL. Cele mai „liberale” unităţi administrativ teritoriale sînt Groşii Ţibleşului, Coroieni şi Coaş, unde mai mult de jumătate dintre voturi au ajuns la PNL. Dar acestea sînt comune mici, nu au pondere însemnată în rezultatul pe judeţ. Alta ar fi fost situaţia dacă PNL avea 40 de primari, în loc de 20! Alegerile parlamentare au fost pierdute aşadar de la locale!
Situaţia pe ţară nu este foarte rea, PNL este a doua forţă politică şi se bucură de sprijinul făţiş al preşedintelui Klaus Iohannis, care îndeamnă la unificarea dreptei, cu USR, PMP şi ALDE. Situaţia este contradictorie, PNL a pierdut alegerile, dar vrea totuşi să guverneze!…
PNL Maramureş poate „scăpa” simplu de preşedintele Mircea Dolha (să nu-l aleagă şef), dar mai util ar fi să scape de membrii care huiduie şi urlă în sala de şedinţe, ca la uşa cortului. Cei care nu au muncit în campania electorală nu au nici un drept să se declare nemulţumiţi de rezultat!