Primăria Sighet intenţionează să închidă două şcoli cu elevi puţini

0
529

Administraţia locală din Municipiul Sighetu Marmaţiei se confruntă cu o problemă delicată legată de actul educaţional. Astfel, primăria are în vedere închiderea a două şcoli, ce sunt structuri ale alteia, din cauză că instituţiile de învăţământ respective funcţionează cu câte 20 de elevi. Costurile cu întreţinerea spaţiilor însă, sunt uriaşe pentru primărie.
Mai mult, actul educaţional în aceste şcoli are de suferit din cauză că elevii învaţă „la simultan”, aşa că timpul alocat fiecăruia este mult mai scurt decât într-o şcoală cu program normal: „Avem două şcoli, nr. 6 şi 7, structuri la Şcoala nr. 5, care au elevi foarte puţini şi când spun foarte puţini mă refer la faptul că una dintre ele are în jur de 20 de elevi, cealaltă cam tot aşa. Elevii învaţă la simultan. Cei 20 de elevi sunt împărţiţi în două clase, clasa I-IV şi clasa V-VIII. Mi se pare de neacceptat ca în secolul 21, în Uniunea Europeană, într-un municipiu să ai clase la simultan. Copilul acela are acces la carte doar 25% pentru că elevii sunt toţi în aceeaşi clasă, profesorul îi împarte în patru echipe şi merge pe rând la fiecare să îi înveţe. Astfel ei au ¼ din timpul alocat unui copil în condiţii normale”, ne-a explicat Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei.

Costuri mari cu funcţionarea instituţiilor de învăţământ

sighet-primariaPentru a ţine în funcţiune aceste spaţii, costurile sunt enorme, mai ales pe timp de iarnă. Primăria suportă aceste sume, însă dacă cele două imobile s-ar închide şi elevii ar fi transportaţi cu microbuzul la o altă şcoală, atunci toată lumea ar avea de câştigat, crede primarul: „Este şi o mică dispută cu Inspectoratul Şcolar care are alte puncte de vedere, ba chiar uneori simţim că nu ne ajută aşa cum am dori noi. Acesta este motivul pentru care mi-aş dori ca ei să vină spre mine şi nu eu să merg către ei să-i rog să vină! În opinia mea, ce ar trebui făcut este extrem de simplu: acele şcoli costă foarte mult ca să le încălzesc. Ele trebuie încălzite integral şi dacă sunt două clase şi dacă sunt douăzeci. Deci sunt cheltuieli mari ce ne revin nouă. Apoi copiii chiar nu învaţă acolo. Deci eu dacă aş închide o şcoală şi aş pune un microbuz care să ia elevii de acasă şi să-i ducă la o altă instituţie de învăţământ şi apoi să-i aducă înapoi aş câştiga mult mai mult, atât eu ca şi administraţie locală, cât şi copiii ca şi calitate a actului educaţional. Pe de altă parte apar probleme legate de psihicul elevilor, de neadaptabilitatea lor. Eu am cerut consultanţă de specialitate, sper să ne-o dea”, a mai spus primarul.

Nemulţumiri legate şi de desfiinţarea Clubului sportiv

elevi-in-banci1-copyEdilul este nemulţumit şi de faptul că s-a desfiinţat Clubul sportiv din municipiu, acesta intrând în subordinea celui din Baia Sprie: „Mai sunt câteva nivele de organizare pe care ni le dorim. Şcoala de muzică trebuie să meargă la un liceu de specialitate. Suntem însă supăraţi că s-a desfiinţat Clubul sportiv deşi avea rezultate deosebite. El a fost lipit de Clubul Sportiv Baia Sprie care nu prea are activitate. Deci noi care aveam o groază de secţii ne-am lipit la Baia Sprie care am înţeles că avea orientare turistică, schi şi încă ceva. Noi avem 28 de secţii la liceul acesta. Decizia a fost luată de cei de la Bucureşti, dar pe baza a ceea ce s-a trimis din Baia Mare. Suntem oarecum nemulţumiţi de acest lucru, dar nu prea ne întreabă nimeni când ia decizii de felul acesta, ci doar la sfârşit, cu o groază de copii, cu nişte oameni care de fapt sunt angajaţi la Baia Sprie, ar trebui să meargă acolo tot timpul, nu ştiu de ce acolo pentru că Baia Sprie este un mic orăşel, Sighetul este totuşi un municipiu… În fine, cred că totul face parte din democraţia de tip nou”, a conchis Horia Scubli.

Inspectoratul Şcolar va decide vineri soarta şcolilor

Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş
Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Maramureş se vor întruni la sfârşitul acestei săptămâni pentru a decide ce se întâmplă cu şcolile din tot judeţul: „Conform calendarului, în data de 13 ianuarie, vom avea un Consiliu de administraţie la Inspectoratul Şcolar, în vederea acordării sau neacordării avizului conform pentru toate unităţile şcolare. Până atunci se procesează toate informaţiile transmise de către unităţile administrativ-teritoriale (primării), care sunt 76 la nivelul judeţului. Ele ne trimit date care încă mai sosesc, informaţii care se procesează, se centralizează, şi vineri putem vorbi pe cazuri concrete”, ne-a declarat prof. Adriana Meşter, purtător de cuvânt al IŞJ Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.