În 2017, Baia Sprie nu e pregătită pentru plata taxei suplimentare pe deşeuri

0
882

Începând din acest an, administraţiile trebuie să plătească, conform legislaţiei în vigoare, o taxă suplimentară de 80 de lei pe fiecare tonă de deşeu menajer produs în raza lor teritorială. Asta pentru a se încuraja colectarea selectivă a deşeurilor şi implicit reciclarea.

Din păcate, majoritatea administraţiilor locale nu sunt pregătite încă, din punct de vedere logistic, să facă faţă acestei probleme, aşa că vor trebui să plătească o parte de bani din bugetul propriu. Este şi cazul primăriei Baia Sprie: „O provocare pentru noi este gunoiul menajer. Începând de la întâi ianuarie 2017 se percepe o taxă de 80 de lei pe tonă, suplimentar faţă de ce a fost până în prezent. Este o lege veche, neaplicată până acum. Ea trebuia să intre etapizat, cu 20 de lei, apoi 40, 60 şi apoi 80. S-a sărit din păcate peste toate etapele până acum şi se aplică din acest an, aşa că de azi înainte trebuie să plătim această sumă pe fiecare tonă de deşeuri menajere ca şi taxă de mediu. Operatorul plăteşte şi implicit noi UAT-ul. Şi aici este o întreagă discuţie despre cum vom face pe viitor că noi mai avem şi contracte cu Drusal, noi ca primărie, dar avem şi contracte ale persoanelor fizice cu operatorul. Ba mai mult, contractele agenţilor economici sunt separate, astfel că suntem într-o discuţie cu dânşii pentru că în principiu noi vrem să schimbăm un pic sistemul, în sensul că dorim să facem, conform viitoarelor norme care vor veni odată cu proiectul de management al deşeurilor, colectarea separată pe care încercăm să o implementăm chiar de anul acesta, prin introducerea unei taxe de mediu şi să renunţăm la contracte punctuale cu Drusalul, ca aşa să rămână tot ce este legat de colectarea banilor şi de plată către Drusal, în sarcina primăriei. Asta deoarece nu este sub control întreg procesul şi nu ştim exact care, cât şi dacă plăteşte. Momentan oamenii achită taxa de salubrizare la Drusal, dar numai o parte din populaţie”, ne-a precizat Ioan Corodan, viceprimarul oraşului Baia Sprie.

Deşeuri multe, plătitori puţini

Viceprimarul Ioan Corodan  alături de primarul Tiberiu Barkoczi
Viceprimarul Ioan Corodan
alături de primarul Tiberiu Barkoczi

Din totalitatea populaţiei, la nivelul oraşului, doar 30% are contract încheiat cu operatorul de salubritate. Restul rămâne cu semnul întrebării în ceea ce priveşte plata serviciilor de salubrizare: „Doar 30% din populaţia oraşului are contract direct cu Drusalul. Pentru restul nu există o evidenţă clară. În această idee vrem să dezvoltăm serviciul public, să-l facem mai performant. Concret vrem să cumpărăm maşini şi utilaje care să ne fie de folos pe perioada de iarnă, dar şi în vară. Astfel, vrem să folosim serviciul public la capacităţile pe care ar trebui ca să le aibă un oraş. Aşa, taxa care se va colecta de la persoanele fizice şi juridice va intra prin primărie, de unde se vor plăti serviciile către Drusal, o cotă parte, iar restul vor fi folosiţi pentru investiţii în serviciul public pe care să-l dezvoltăm în aşa fel încât să devină performant”, a explicat şi viceprimarul cu atribuţii de primar al oraşului Baia Sprie, Tiberiu Barkoczi.

Cetăţenii ar colecta selectiv dacă ar avea unde

gunoi-bsBăisprienii sunt deschişi la colectarea selectivă a deşeurilor, cel puţin unii dintre ei, cu o condiţie – să aibă şi unde: „Noi am arunca selectiv deşeurile dacă am şi avea baterii speciale pentru aşa ceva. Din păcate nu ştiu să existe în oraş containere separate pentru hârtie, sticlă, metale, cum sunt în Baia Mare, spre exemplu”, ne-a spus Toader Pop. „Sunt de acord să se facă în oraş locuri speciale în care să aruncăm selectiv deşeurile pe care le producem, însă nu ştiu când se va şi întâmpla acest lucru”, a precizat şi Maria P. „Să le vedem înainte puse acele pubele pentru colectarea selectivă şi apoi mai vorbim”, a conchis Zsolt Szarkozi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.