Hia 1 din 50!

0
1254

Duminică, 5 februarie, cunoscutul Peter Hurley (Petru, cum îi spun eu) şi-a sărbătorit aniversarea celor 49 de ani, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. La mulţi ani, Petru! Născut în Irlanda, Petru locuieşte de mai bine de un sfert de veac în România, unde a trecut la ortodoxie.
”Văd România  ca o ţară foarte valoroasă, care a păstrat miraculos poziţia ei, felul, limba, portul, autenticitatea. Toate etniile şi popoarele care locuiesc aici, care fac împreună un exemplu, un model pentru noi toţi, un concept viu. Sunteti păstori ai unui foc viu străvechi, ultimul din Europa. Bucuraţi-vă de căldura lui!” – afirmă Petru.
Împreună cu Loredana Ionescu şi  Asociaţia Interculturală de Tradiţii, Petru Hurley a scos de sub tipar la Sighetu Marmaţiei albumul bilingv ”Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, FO­CUL VIU”, Maramureş, 2017. În cele  70 de pagini sunt surprinse în cuvinte şi imagini călătoria şi impresiile lui Petru din ultimii 7 ani, în timpul Festivalului iniţiat şi organizat de el în ţara Maramureşului şi ţara Lăpuşului.
Prin  ”FOC VIU” , Petru defineşte  spiritul autentic românesc, care a dat naştere culturii populare a satului tradiţional maramureşean, arhetip al satului primordial, „o matrice vie a obârşiilor culturii Europei”.
El publică Raportul financiar şi Scrisoarea deschisă  în care prezintă cum a luat naştere Festivalul Drumul Lung, cum l-a continuat, care au fost  provocările pe care a trebuit să le depăşească şi vine cu sugestii legate de ediţia din 2017 a Festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel. Totodată, Petru prezintă propria sa viziune de salvare economică a satului tradiţional, oferind soluţii pentru valorificarea produselor prin  Fondul  de Investiţie Rurală pentru Încurajarea Cooperării în Economia Locală –FIRICEL.
Albumele sunt distribuite către instituţiile şi  persoanele cu care a colaborat: primării, şcoli, parohii, oameni de afaceri, dar, vor putea fi şi cumpărate la conferinţele organizate de Petru, în perioada următoare la Sighet, Baia Mare, Cluj.
”Dragi prieteni din Ţara Maramureşului, vă invit joi, 9 februarie, de la ora 17, în sala Transist a Primăriei Sighetu Marmaţiei, la o discuţie liberă, un pic despre mine, mai mult despre voi, ce am aflat, observat, cugetat, socotit, şapte ani în căutarea FOCULUI VIU”. (Peter Hurley)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.