Scrisori de la cititori

0
384

Probleme în cartierul Vasile Alecsandri

Un cititor, Viorel Nariţa, ne-a semnalat mai multe „sincope” apărute în modul în care administraţia locală înţelege să gestioneze problemele din cartierul băimărean Vasile Alecsandri.

Cetăţeanul spune că proasta deszăpezire din acest an a dus la creşterea numărului de fracturi şi implicit la înmulţirea cazurilor de la Urgenţă. După topirea zăpezii, au ieşit la iveală gunoaiele aruncate la întâmplare. Cititorul este revoltat şi de faptul că stăpânii îşi plimbă în voie câinii, fără să fie dotaţi cu lopată şi făraş, pentru a curăţa mizeria lăsată de patrupede, ceea ce, consideră el, reprezintă „un imens pericol pentru sănătatea întregii populaţii”. Pe de altă parte, cetăţeanul a semnalat că persoanele de etnie romă din zonă „sfidează orice normă de comportament”, aruncând deşeurile la întâmplare, circulând fraudulos pe mijloacele de transport în comun şi adresând injurii celor care îndrăznesc să le atragă atenţia în privinţa regulilor care trebuie respectate. Bărbatul cere autorităţilor locale să ia măsuri, în caz contrar, el solicită demisia celor din administraţia locală. În plus, băimăreanul se întreabă unde sunt poliţiştii locali, municipali, pentru a asigura ordinea în oraş.

Opinii despre competenţele culturale

Un localnic din Libotin, Ioan Perhaiţă, este preocupat de soarta folclorului. Cititorul a remarcat prezenţa numeroasă a tinerilor la diverse spectacole sau festivaluri de folclor, dar în acelaşi timp, maramureşeanul este de părere că în cele mai multe situaţii, calitatea lasă de dorit.

„Calitatea interpretării din punct de vedere muzical lasă de dorit, textele sunt fabricate din deşeuri lingvistice, liniile melodice sunt copiate. Mai grav este că, aceşti tineri, neinstruţi de nimeni sunt puşi la înaintare de părinţii dornici să-şi vadă copiii pe scenă.” Pe de altă parte, cititorul susţine că nici în mediul rural nu se mai păstrează multe dintre tradiţii, un exemplu ar fi „Jocul la şură”. O vină în acest sens poartă şi cei care ar trebui să sprijine instructorii sau dirijorii pentru promovarea autenticului. Numai că, în căminele culturale, posturile de conducere sunt ocupate de oameni fără experienţă şi nepregătiţi în acest domeniu, a mai spus maramureşeanul. Acesta cere o mai mare implicare şi din partea responsabililor Direcţiei Judeţene de Cultură Maramureş pentru ca în instituţiile de cultură să fie numiţi „oameni competenţi, cu pregătire de specialitate sau, cel puţin cu abilităţi pe plan cultural”, astfel încât să fie promovat autenticul. (l.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.