Fotografia-document etnografic

0
466

Fotografii-documente etnografice pot fi admirate pe simeze la Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare. Sunt imagini care pun în evidenţă o părticică din realitatea de zi cu zi. Fotografii s-au străduit să surprindă partea tradiţională din locurile pe unde s-au perindat, chiar dacă au ajuns la o concluzie sumbră: modernismul a invadat chiar şi locurile cele mai retrase. Expoziţia din Baia Mare este rezultatul colaborării dintre Centrele Judeţene de Conservare şi promovare a Culturii Tradiţionale Maramureş şi Cluj.

O “fereastră” spre o altfel de realitate

În concursul “Fotografia –document etnografic”, aflat la ediţia a XIII-a în 2016 au fost trimise sute de lucrări de fotografii pasionaţi de partea etnografică. Au fost selectate peste 100 de imagini, iar în Baia Mare au ajuns în jur de 55 de fotografii. Alături de artiştii fotografi români expune şi un fotograf din Columbia. German Mesa Jaramillo – Medelin (Columbia) a expus fotografii care surprind detalii din viaţa pescarilor din ţara sa. „Este un privilegiu să ne aflăm din nou în Baia Mare. Acest parteneriat este unul foarte valoros. Proiectul e unul foarte important, deoarece e vorba de un concurs naţional. Au trimis lucrări peste 40 de fotografi. Au ajuns la noi peste 400 de lucrări, din care au fost selectate peste 100. Pentru dumneavoastră sunt expuse 55 de fotografii. Este un proiect important şi pe care dorim să-l itinerăm cât mai mult”, a declarat Marinela Istici, directorul Centrului Judeţean de Conservare şi promovare a Culturii Tradiţionale Cluj. Competiţia include şi o secţiune digitală, intitulată sugestiv „Fereastra”, ceea ce înseamnă „o deschidere şi spre viitor, nu doar spre trecut şi prezent”. Din 2008, Baia Mare continuă să fie primul oraş în care fotografiile realizate în cadrul proiectului naţional sunt prezentate. Asta deoarece pentru fotografi, Baia Mare şi în general Maramureşul reprezintă una din zonele de inspiraţie. „Baia Mare este în fiecare an prima oprire în periplul pe care îl facem prin ţară cu această expoziţie. Veţi vedea că Maramureşul cu toate schimbările prin care trece continuă să fie o sursă de inspiraţie pentru fotografii pasionaţi de etnografie”, a spus Consuela Bendea, consultant artistic.

Povestea lânii

La vernisajul expoziţiei, a fost lansat şi cel de-al patrulea album de fotografii, dedicat unei poveşti etnografice. De data aceasta, povestea e despre lână, pentru că “dincolo de proiecţia, în parte metaforică a poveştii, se află o realitate: lâna este o valoare la fel ca aurul, solul, lemnul şi apele acestui pământ”, după cum scrie în prefaţa volumului care cuprinde fotografii realizate de-a lungul timpului de maestrul fotograf Szabo Tamas. “Szabo Tamas are în spate o carieră de peste 60 de ani de fotografie în domeniul etnografic. Noi, suntem bucuroşi şi onoraţi de faptul că din 2004 avem o colaborare constantă cu dânsul. Fotografia –document etnografic s-a născut de la o donaţie făcută centrului de maestrul Szabo Tamas. Aşa s-a născut ideea concursului şi alte proiecte mai mici care formează acest proiect mai mare ce include şi realizarea de albume de fotografie etnografică. Sunt 4 albume la număr: prima din poveşti este Povestea fierului, apărută în 2011, în 2014, Povestea lemnului, în 2015- Povestea lutului şi la finele anului trecut a ieşit de la tipar Povestea lânii. Fiecare album conţine peste 200 de fotografii realizate de-a lungul timpului, sunt şi fotografii mai vechi, realizate în anii ‘60-‘70, dar şi fotografii mai noi. Este un album bilingv român – englez”, a adăugat Consuela Bendea, consultant artistic în cadrul CJCPCT Cluj. Făcând referire la fotografiile din album, Szabo Tamas a atras atenţia că trecutul nu trebuie uitat şi nici dat la o parte complet din viaţa noastră. „Dacă nu păstrăm trecutul, atunci e vai de noi. Să avem grijă să nu dispară arta populară”, a spus maestrul fotograf, Szabo Tamas. Expoziţia va putea fi vizitată la Salonul Artelor până în 24 februarie, conform programului bibliotecii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.