Cinematograful aflat în paragină va fi redeschis în Şomcuta Mare

0
1192

Administraţia locală din Şomcuta Mare va prelua de la România Film, printr-un protocol, clădirea cinematografului din centrul oraşului. Imobilul este închis de peste 20 de ani şi se deteriorează pe zi ce trece. Dacă primăria îl va prelua, acesta va fi supus unui amplu proces de reabilitare, păstrându-şi totodată şi specificul de sală de cinema. De asemenea, când nu vor rula filme, aici va fi o sală modernă de spectacole.
Investiţia se va face prin fonduri de la Compania Naţională de Investiţii (CNI), unde există depus deja un proiect în acest sens. Tot ce mai lipseşte acum e doar actul care demonstrează că primăria este proprietarul de drept al clădirii: „Am primit o veste bună în sensul că vom face un protocol cu cei de la România Film pentru a prelua clădirea cinematografului din centru. Noi avem un proiect făcut acolo, care este depus la Compania Naţională de Investiţii (CNI), dar nu am primit finanţare până acum pentru că imobilul nu este al nostru. În momentul când prezentăm acest protocol, reintrăm cu el la CNI pentru finanţare”, a spus Gheorghe Buda, primarul din Şomcuta Mare.

Cinematograful este închis din anii ‘90

Deşi cândva rulau filme în fiecare zi la cinematograful din centrul oraşului, iar localnicii mergeau la film, clădirea a fost închisă imediat după Revoluţie. Astfel, de mai bine de două decenii, imobilul este în paragină, degradându-se tot mai tare cu fiecare zi ce trece. Dacă primăria va prelua clădirea o va reabilita, făcând aici o sală modernă de spectacole, dar păstrând şi specificul de cinema: „Cinematograful din Şomcuta cred că nu mai funcţionează de peste 20 de ani. Noi vom prelua clădirea de la România Film fără bani şi o vom reabilita. Vrem să facem aici o sală de spectacole, dar prin protocol ne obligăm să proiectăm şi filme. Deci sala îşi va păstra şi specificul de cinematograf. Asta este una dintre condiţiile impuse prin protocolul semnat cu cei de la România Film. Investiţia, cu tot cu dotări, s-ar ridica la circa 2 milioane de lei, nu mai mult, pentru că nu este o clădire mare”, a mai precizat primarul. Cetăţenii mai în vârstă îşi aduc aminte cu nostalgie de vremurile demult trecute, când mergeau la cinematograf în oraş: „Cred că cinematograful s-a închis imediat după Revoluţie. Să tot fie peste 20 de ani de atunci. Ţin minte, mai ales pe vremea lui Ceauşescu, că mergeam des la cinema cu copiii să vedem un film. Nu aveam atunci atâtea canale la TV şi nici filme, aşa că o ieşire la film nu se compara cu nimic. Şi ţin minte că sala era plină aproape tot timpul. Ar fi frumos să se redeschidă iar cinematograful. Cred că lumea ar merge din nou la film”, a spus Eleonora M., o doamnă aflată la o vârstă respectabilă. „O idee bună ca primăria să preia clădirea cinematografului, să o reabiliteze şi să putem vedea iar un film bun la noi în oraş, fără să mergem 25 de kilometri până în Baia Mare, dacă vrem să vedem un film la cinema. Îmi aduc aminte cu drag de vremurile demult trecute, când mersul la cinema era cam singura activitate plăcută de a-ţi petrece timpul liber în Şomcuta Mare”, ne-a explicat un alt localnic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.