Soluţie pentru mistreţi

0
317
Întîlnirea prefectului cu gospodarii din Preluca Nouă

La Prefectura Maramureş, a avut loc o şedinţă în legătură cu pagubele produse culturilor agricole de către mistreţi. Au participat: deputaţii Adrian Todoran şi Vlad Duruş, senatorul Iustin Talpoş, un reprezentant al deputatului Apjok Norbert, subprefectul Gavriş Ardelean, reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură, Direcţiei Silvice, Gărzii Forestiere, Asociaţiei Judeţene a Vînătorilor şi Pescarilor Sportivi, primari ai unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Maramureş.
În urma discuţiilor, Instituţia Prefectului va propune modificări legislative la HG 1679/2008. În cazul producerii unor pagube de către animalele sălbatice, proprietarul să poată sesiza primarul localităţii, care, printr-o dispoziţie, să constituie o comisie din care să facă parte reprezentanţi ai Primăriei, ai Direcţiei pentru Agricultură, ai Gărzii Forestiere, ai Gărzii de Mediu, ai asociaţiilor profesionale. Comisia va evalua pagubele. Nu va mai fi nevoie ca cetăţeanul să îşi dovedească paguba cu acte justificative. O parte din taxele de administrare a fondurilor de vînătoare vor fi reţinute într-un fond mutual, pentru acoperirea pagubelor produse de animalele sălbatice. Se va propune ca inventarierea mistreţilor din fiecare fond de vînătoare să nu mai fie făcută doar de reprezentanţii fondurilor de vînătoare, ci împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Forestiere, primăriilor, Gărzii de Mediu. În funcţie de numărul de animale, se vor stabili cotele de recoltare.
Pentru 2017-2018, cotele de recoltare sînt mult mai mari decît în sezoanele anterioare, în unele situaţii chiar duble, ceea ce va duce la scăderea numărului de animale pe fondurile de vînătoare, intenţia fiind de a se ajunge la un nivel optim. Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş urmează să solicite fiecărui fond de vînătoare sumele plătite către fiecare primărie, în ultimii 3 ani, pentru a avea o situaţie de ansamblu a acestor sume şi pentru a cunoaşte cum au fost utilizate.
Propunerile de modificare a HG vor fi analizate cu reprezentanţii instituţiilor care au atribuţii în această problemă şi vor fi comunicate parlamentarilor de Maramureş, în vederea susţinerii acestui demers legislativ.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.