Prima ediţie a evenimentului dedicat Zilei Costumului Popular a fost organizată în 12 mai 2017, la Filiala din Baia Mare a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad. Participanţii (mulţi copii) au asistat la discuţiile despre portul popular, istoria costumului tradiţional, dar şi la momentele artistice oferite.
Organizatorul Zilei Naţionale a Costumului Tradiţional Românesc a fost Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Maramureş, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş şi Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad, filiala Baia Mare.
„Unul din cele mai importante elemente culturale şi istorice pe care le poate deţine un popor este incontestabil portul popular românesc, o dovadă a identităţii noastre naţionale. Constatăm cu satisfacţie faptul că în Maramureş şi îndeosebi în Maramureşul Voievodal, dar şi în celelalte zone ale judeţului: Lăpuş, Someş, Chioar, costumul popular este la loc de cinste, fiind un element de identitate regională strâns legat de religie”, a spus lector univ dr. Liviu Tăut, director la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad, filiala Baia Mare.
Cercetătorul dr. Ilie Gherheş le-a vorbit celor prezenţi despre istoria costumului tradiţional, cum a evoluat şi ce semnificaţie aveau straiele pe care le purtau femeile şi bărbaţii.
La eveniment a fost prezentă şi învăţătoarea Maria Bălaşa Chira, care i-a învăţat pe elevii săi arta ţesutului şi care a reuşit să câştige anul trecut competiţia de la nivel naţional cu proiectul „Drumul lânii”. De altfel, elevii dăscăliţei le-au demonstrat celor din sală cum se ţese la mini-războiul de ţesut.
„Vom dezvolta proiectul, căci vrem să le insuflăm copiilor pasiunea de a ţese, distrăgându-i de la telefoane şi tablete… Am zis că aprindem o flacără în inimile lor. De multe ori nu îşi iau telefoanele în pauză, ci mini-războaiele, ţes şi discută între ei ce modele să realizeze”, a punctat profesorul Mircea Vank de la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” Baia Mare.