Avicultorii protestează

0
294

Producătorii români de carne de pasăre şi ouă contestă ştirea apărută în media „87% din puii crescuţi în România sunt plini de substanţe chimice şi hormoni”, informaţie având ca sursă autorităţile UE. Asociaţia crescătorilor de păsări din România ne-a trimis un comunicat, din care spicuim:
„În raportul EFSA dat publicităţii recent, nu se face vorbire despre conţinutul cărnii de pasăre în substanţe reziduale, antibiotice, hormoni, ci se vorbeşte despre rezistenţa unor microorganisme la tratamentul cu antibiotice. Această rezistenţă este testată permanent de autorităţile naţionale şi europene, în cazul depistării unor astfel de microorganisme, prin teste în laboratoarele de referinţă privind antibiorezistenţa unor microorganisme la diferite antibiotice. În nici un moment nu se vorbeşte despre conţinutul de reziduuri din carnea de pui.
Producătorii avicoli contestă vehement aceste afirmaţii, iar în sprijinul lor vine programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de către Comisia Uniunii Europene şi care implică cheltuieli ridicate pentru producători. Stabilirea numărului de probe pentru control este aprobată de Comisia Europeană în funcţie de numărul de păsări din ţară, iar pentru România în anul 2016 pentru depistarea reziduurilor la pasăre s-au efectuat 2.397 de teste, din care 582 pentru reziduurile de antibiotice. În perioada 2010-2016, pentru determinarea prezenţei reziduurilor de antibiotice s-au analizat 4.320 de probe, din care doar trei probe au fost neconforme (2 în 2014 şi una în 2016), cazuri în care s-au aplicat măsurile specifice.
Facem menţiunea că antibioticele nu se folosesc în hrănirea păsărilor, ci doar în scop curativ, ca tratament în diferite boli ale păsărilor, sub prescripţia şi supravegherea medicului veterinar. De la data finalizării tratamentului cu antibiotice şi până la abatorizare, se respectă „timpul de aşteptare”, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice. După sacrificare, se prelevează din nou probe, atât din carne cât şi din furaje, care se analizează. În registrul de tratamente existent în fiecare exploataţie avicolă, se menţionează obligatoriu: denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament şi timpul de aşteptare necesar eliminării antibioticelor din organism. Metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate şi verificate anual de către Comisia Europeană. Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat, de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, fără ca producătorii să fie informaţi. Pe lângă programul de control oficial realizat de ANSVSA, în baza planului naţional de control reziduuri, fermierii sunt obligaţi să facă permanent supraveghere prin programe de autocontrol.
Programul de control are la baza legislaţia europeană în domeniu: pentru interzicerea utilizării hormonilor în creşterea păsărilor, operează Directiva 96/22, transpusă în legislaţia noastră prin Ordinului ANSVSA 199/2006, cu modificările şi completările ulterioare; pentru interzicerea folosirii antibioticelor în hrana păsărilor, operează Regulamentul 1831/2003; pentru depistarea reziduurilor de antibiotice în carne, Ordinul ANSVSA 195/2007; pentru depistarea substanţelor farmacologic active, operează Regulamentul 37/2010; pentru depistarea pesticidelor în carne, operează Regulamentul 396/2007; pentru depistarea diferiţilor contaminanţi şi micotoxinelor în carne, operează Regulamentul 1881/2006.
Menţionăm că producătorii de carne de pasăre şi ouă consum din România respectă legislaţia, fiind monitorizaţi permanent de ANSVSA. Apariţia periodică a unor campanii de denigrare a produselor avicole aduce prejudicii producătorilor autohtoni. Afirmaţiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitând de astfel de campanii şi de multe ori făcând presiune pe preţuri”.
Ne-a informat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie VAN. (n.g.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.