Certificat de recunoştinţă pentru poetul-ţăran Ioan Dunca

0
514

Ministerul Afacerilor Interne a lansat Proiectul „România în dreptul inimii”, prin care oferă certificate de recunoştinţă pentru românii a căror dată de naştere este apropiată de 1918, anul Marii Uniri, şi care au desfăşurat o activitate deosebită în plan obştesc şi spiritual.
Primul Certificat de Recunoştinţă a fost acordat poetului-ţăran Ioan Dunca din Budeşti. autor a trei cărţi de poezii şi povestiri. În calitate de prim-curator, a contribuit la construcţia bisericii din Budeşti şi ca apreciere a primit Diploma de Epitrop din partea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Pentru cartea „O frumoasă poveste despre construcţia bisericii noi din Budeşti”, a fost cinstit cu distincţia „Crucea nobilimii maramureşene” din partea Asociaţiei “Bogdan Dragoş“ a urmaşilor nobilimii maramureşene. De asemenea, Ioan Dunca este nominalizat “Omul anului” de MaraMedia. De Sfintele Rusalii, Ioan Dunca va lansa cartea cu poezii religioase „Cununa anului”.
De-a lungul anilor, la casa lui Ioan Dunca au poposit personalităţi ale culturii: Mihai Pop, Laurenţiu Ulici, Ion Gheorghe, Teodor Dima, Ştefan Afloroaie, Liviu Suhar, Petru şi Ştefania Bejan, Marin Constantin, Jean Bălin, Mircea Flonta, Ion Dur, Gh. Mihai Bârlea, Mihai Olos, antropologul Marianne Mesnil, Tudor Vornicu şi mulţi alţii care i-au ascultat poeziile.
Certificatul de recunoştinţă i-a fost înmânat de Ştefan Mitroi, consilier personal al ministrului Afacerilor Interne, în prezenţa primarului Liviu Tămaş şi a chestorului de poliţie Viorica Marincaş (şeful Inspectoratului de poliţie Maramureş). Au mai fost prezenţi: reprezentanţi ai poliţiei şi jandarmeriei, ai Departamentului de cultură din cadrul M.A.I., cadre universitare, cadre didactice, elevi îmbrăcaţi în costume tradiţionale, reprezentanţi ai clerului, membrii ai familiei, săteni.
Scriitorul Ştefan Mitroi a spus: “Nu este o diplomă, ci un certificat de recunoştinţă semnat de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan. E încorporat aici şi sufletul meu, pentru că i-am vorbit doamnei ministru despre cel care urmează să primească acest Certificat. Vine anul 2018, când România cea mare va împlini un Centenar, şi noi avem înainte obligaţii instituţionale să retrezim, mai ales în minţile celor foarte tineri, ideea de patrie. România este patria pentru care s-au jertfit strămoşii noştri. De aceea trebuie să o iubim cu întreg sufletul nostru! Trebuie să ne aducem aminte de cei cărora le datorăm acest prezent, părinţii şi bunicii noştri. Am zis că primul Certificat de Recunoştinţă să fie acordat domnului Ioan Dunca, gospodar şi poet-ţăran din comuna maramureşeană Budeşti, în semn de respect şi recunoştinţă pentru modul exemplar în care slujeşte credinţa strămoşească şi limba română!”
Au luat cuvântul şi chestorul Viorica Marincaş, inspector-şef la Inspectoratul de Poliţie Maramureş (“Să ne mândrim că avem o asemenea valoare ca poetul popular Ioan Dunca!”), precum şi alţi participanţi care au evidenţiat modul exemplar în care Ioan Dunca a trăit şi a construit. Un grup de şcolari au recitat poezii scrise de Ioan Dunca.
A fost o lecţie de istorie vie, în locul unde bisericile voievodale veghează spiritul şi cămaşa de zale a haiducului Pintea Viteazul. (G.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.