Priorităţile primarului CĂTĂLIN CHERECHEŞ la “începerea” mandatului

0
1329

– viceprimarului Marinel Rob i s-au retras toate atribuţiile şi se află în perioada de evaluare • celălalt viceprimar, Noemi Vida, nu se află în discuţie • de azi, 15 mai, parcarea din Centrul Vechi, din faţa fostului Cinematograf „Minerul”, va fi desfiinţată • exproprieri de importanţă publică pentru parcul industrial din zona Cuprom.

Aşa cum a promis la prima întîlnire cu mass-media locală, sîmbătă, Cătălin CHERECHEŞ, primarul municipiului Baia Mare a prezentat cîteva dintre proiectele preconizate pentru următoarea perioadă. Aşa cum arată oraşul acum, în opinia edilului, este nevoie ca, o bună perioadă de timp, Primăria să lucreze şi sîmbăta şi duminica. Problemele vizează trei paliere: salubrizare, zone verzi şi drumuri. De aici se pot extinde şi la cîinii fără stăpîn, căruţe, cerşetori, în general probleme legate de ordinea publică. Dar, iată, succint prezentate, problemele şi soluţiile preconizate de primar, cu cuvintele domniei sale, fără să facem comentarii.

S-a redus calitatea şi eficienţa salubrizării…

Astăzi, prioritatea numărul unu este să facem curăţenie în oraş şi am stabilit de ieri (NA: vineri) refacerea programului de salubrizare a oraşului. Am constatat că, luna trecută, municipiul Baia Mare a cheltuit 800.000 de lei, pentru curăţenia oraşului, sumă pe care o cheltuia şi în trecut cînd oraşul era impecabil. Deci tot ceea ce înseamnă o veste lansată de unii sau de alţii, că e mult, că e scump, că s-au redus costurile, este neadevărată. Nu s-au redus costurile, ci s-a redus calitatea şi eficienţa salubrizării şi lucrul acesta mă deranjează. Am dorit să le transmit celor care se ocupă de salubrizare, inclusiv celor din Primărie care monitorizează salubrizarea, celor din Poliţia locală care verifică aceste lucruri, dar şi societăţii Drusal, faptul că este o prioritate şi programul va fi modificat de luni (NA: 15 mai) în mod oficial. Programul va fi structurat pe două capitole. Unul, zilnic, amplu, pe zonele centrale, aşa cum a fost cu un an de zile în urmă, pe toate străzile principale, inclusiv din cartiere, bulevarde, zonele pietonale, pieţe publice, parcuri şi, al doilea palier, programul săptămînal în fiecare cartier, unde se va interveni într-un mod amplu şi hotărît. Primul cartier, unde mizeria este „cît casa”, este Cartierul Vasile Alecsandri, urmat de cartierele Săsar, Gării, o etapă de cca. două săptămîni în care vreau să văd stradă cu stradă, bordură cu bordură şi vreau să aducem oraşul, din perspectiva curăţeniei, „la zi”.
Am văzut că, în Consiliul local, s-a cerut, de către societatea Drusal, majorarea tarifelor pentru salubrizare stradală şi menajeră, însă nu voi susţine o astfel de majorare. Cred că o societate comercială, cum e societatea Drusal, care a făcut profit anul trecut, poate, fără nici o problemă, să-şi desfăşoare activitatea la aceleaşi tarife, avînd în vedere că mai sînt 6-8 luni de contract.

La întreţinerea zonelor verzi se lucra cu… 4 coase

O altă problemă, la fel de gravă ca şi cea a deszăpezirii din iarnă, este întreţinerea zonelor verzi. Am constatat, cu stupoare, faptul că s-a semnat un contract de către municipalitate, prin Serviciul Public Ambient Urban, pentru întreţinerea zonelor verzi, tuns iarbă, toaletat garduri vii, în care la licitaţie s-au impus anumite utilaje, s-a semnat contractul, dar nimeni n-a verificat dacă aceste utilaje există în realitate. Am venit la Primărie şi am constatat că aceste utilaje nu există, cel puţin în Baia Mare. Am dat un termen pînă astăzi (NA: sîmbătă) să existe 30 de coase (se lucra doar cu 4) şi alte tipuri de utilaje şi am avut satisfacţia să constat că toate acestea există şi vor intra cu toate forţele pe zonele verzi, sub coordonarea SPAU, astfel ca, în două-trei săptămîni, să vedem şi rezultatele. Dar, amenajarea zonelor verzi nu înseamnă doar tuns iarba şi toaletat gardurile vii. Trebuie să ne raportăm şi la alte tipuri de operaţiuni. Spre exemplu, alveolele cu piatră, care sînt pline cu iarbă şi mucuri de ţigări. S-au plantat peste 3.000 de arbori şi arbuşti iar o parte s-au uscat, alţii au protecţia distrusă şi este nevoie de puţină atenţie şi aici.
Sînt două proiecte abandonate. Parcul de pe Colonia Topitorilor şi continuarea proiectului de pe Cîmpul Tineretului, unde, de la 1 iulie, se pot face modificări ale listei de investiţii.

Covor asfaltic pe B-dul Bucureşti

P1090244Raportat la problema drumurilor, am avut o întîlnire cu cei de la Vital, care, prin relaţionarea cu diversele firme care au lucrat pentru apă şi canalizare, sînt principalii vinovaţi pentru starea drumurilor de pe Valea Borcutului, Ferneziu, Firiza, Săsar, zona Bilaşcu. Şi aici vom avea două moduri de abordare. Unul, foarte urgent, de a repara, într-o variantă provizorie, lucrurile care sînt depreciate într-un mod grav şi altul mult mai amplu. Se va interveni pe B-dul Bucureşti şi strada Industriei, două zone de „cartea recordurilor”. Pe B-dul Bucureşti se va face o frezare integrală a carosabilului (NA: lucrările au demarat duminică dimineaţa) şi se va trage un covor asfaltic integral din Centrul Nou pînă la Semilună, cu schimbarea bordurilor din sensul giratoriu, şi continuarea asfaltului pînă la ieşirea înspre Cluj. Pe strada Industriei se va face o frezare integrală şi se va turna un nou covor asfaltic. Se va interveni pe Valea Borcutului şi Victoriei, în cartiere unde s-au făcut branşamente, cum este Cartierul Lunci. Pe strada 22 Decembrie se vor introduce noile reţele de apă şi canalizare şi abia după aceea se va reface covorul asfaltic şi trotuarele, lucru ce se va întîmpla şi pe strada Culturii. În altă ordine de idei, am toată convingerea că cele două poduri – de pe strada Culturii şi B-dul Republicii – vor deveni ceea ce şi-au propus arhitecţii, lăsînd la o parte „compromisurile” făcute în perioada anterioară.
Avem o problemă importantă pe strada Victoriei unde este nevoie în primul rînd de reparaţii, dar şi de un proiect mai amplu, cu trotuare, pistă de biciclete, amenajare rigole etc.

Investiţii şi investitori în zona Cuprom

Mai avem o situaţie, cu probleme de mediu de această dată, avem terenuri nefolosite, de 40 hectare în zona Cuprom şi 60 hectare spre Baia Sprie. Plus Flotaţia Centrală. Am discutat cu cei din Baia Sprie şi putem dezvolta acolo un parc industrial. Problema e că n-o să vină să facă decontaminări de teren de milioane de euro nici un investitor, nici drumuri. Aşa că am discutat cu arhitectul şef şi vom face un drum de traversare prin Cuprom până la strada Forestierilor, apoi altele paralele, în aşa fel încît, la final, terenul să fie împărţit în felii pentru valorificarea pe bucăţi. Cu drumuri şi infrastructură, sunt convins că zona se va dezvolta foarte repede.

Poliţia locală trebuie să fie eficientă

Astăzi, Poliţia Locală, la modul cum funcţionează ea, este supraaglomerată şi din perspectiva numărului dar şi a greutăţii. Din această perspectivă, priorităţile sînt cîinii, cerşetorii, căruţele. Au termen două săptămîni să le rezolve. Avem o problemă cu ecarisajul unde spaţiul este supraaglomerat şi ar trebui să amenajăm un alt teren, foarte repede. Apoi cerşetorii, sau cei care se erijează în vînzători de presă, dar în realitate cerşesc, căruţele, de asemenea, nu mai au ce să caute în oraş.

Transportul în comun

Eficientizarea transportului în comun nu de la tăieri de drepturi, sau facilităţi, trebuie pornită. Săptămîna viitoare trebuie revocată acea hotărîre nesimţită de Consiliu, de a taxa pensionarii de peste 70 de ani, ei beneficiază de gratuitate conform legii. Ba vom găsi şi o variantă de a obţine un preţ redus la transportul în comun pentru elevi, studenţi şi bătrînii sub 70 de ani. Autoritatea locală nu e o societate comercială, să nu o confunde oamenii de afaceri consilieri cu propriile firme. Oamenii plătesc taxe şi impozite, se pot tăia alte tipuri de costuri, dar nu aşa.

Romii – o eternă problemă!

Problema romilor rămîne una „spinoasă” pentru Baia Mare, avem cartier de tip „bidonville”, în acelaşi timp UE strigă pentru integrare, nu segregare. Am găsit soluţia, chiar săptămîna aceasta, plimbîndu-mă prin oraş. Craica şi zona Cuprom trebuie să fie asanate şi să facem o integrare a comunităţii rome. Avem o zonă în care putem da familiilor de romi posibilitatea să fie civilizaţi. Nu să le dăm ajutoare sociale, nici să le facem case. Le vom pune la dispoziţie loturi de teren pentru a-şi construi case. Cei care doresc… care nu, înseamnă că nu vor integrare. Mai trebuie lămurit ceva: e un amestec de boschetari cu aurolaci cu alţii care trăiesc în sărăcie şi ar vrea să se ridice. Trebuie trataţi ca atare. Adică integrare pentru cei care au familii şi copii, ceilalţi sunt bolnavi şi trebuie luaţi ca atare, cu asistenţa socială. Blocul Horia 46B va fi eliberat şi va intra în reabilitare, de asemenea Melodiei nr. 2, ca locuinţe pentru tineri. În plus, e vremea şi pentru blocurile de la intersecţia Bd. Republicii cu Alecsandri, acolo cresc deja copaci pe acoperiş. Parcelele de teren se vor da pentru case, la tineri şi nu numai. (…) Parcelele vor avea termen de 5 ani pentru construire, cu proiect tip, ca-n Germania, pe 3-5-8 ari.

Toate proiectele europene au fost respinse

Referindu-se la proiectele europene, primarul Cherecheş a precizat că „toate proiectele depuse de Primărie în ultimul an au fost respinse. Mă abţin şi zic Primăria, să nu le fie ruşine copiilor celor în cauză să iasă în lume… vă spun că sînt proiecte care au fost respinse pentru că n-au fost semnate cu mîna ci ştampilate doar… În materie de şcoli, vreau relansarea proiectului Colegiului Transilvania, ca şcoală profesională de importanţă regională, astfel încît să convingem investitorii că avem aici resurse umane calificate. Au la ce veni. Nu renunţ nici la ideea unui liceu combinat englez/german.
În final, primarul Cătălin CHERECHEŞ a ţinut să sublinieze că şi-a schimbat atitudinea şi a vrut s-o explice: „Există o nedumerire, mai ales în Primărie, că sînt cam relaxat. Mi-am propus să schimb metoda de abordare şi să lucrez din pix. Cel mai tare loveşti aşa… Să nu se mai ferească de atitudinea mea fizică şi verbală, ci de pix. Voi fi cu zâmbetul pe buze, dar cu foarte multă pastă în pix…”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.