Şcoala din Fărcaşa atrage elevii ca un magnet

0
1554

Dacă în multe comune din Maramureş numărul elevilor este în scădere şi şcolile se închid din lipsă de copii, în altele, puţine ce-i drept, situaţia stă exact invers: elevii sunt din ce în ce mai mulţi. Ei provin atât din comună, cât şi de la şcoli din localităţile învecinate.
Unul din aceste cazuri îl întâlnim şi într-o comună învecinată cu Fărcaşa. Astfel, o serie de elevi ai şcolilor din Ardusat, spre exemplu, aleg să meargă la Fărcaşa. Primarul comunei Ardusat, Ciprian Vasile Rus, ne-a explicat: „Avem 250 de elevi la Şcoala gimnazială Ardusat, iar cu tot cu preşcolari sunt 340. Dintre ei peste 100 sunt la ciclul primar şi restul la cel gimnazial. Totuşi, încă nu există învăţământ la simultan. Pe celelalte sate nu avem şcoli, doar la Colţirea a rămas grădiniţa. Aici am avut învăţământ simultan până în urmă cu vreo doi ani, când şcoala s-a închis din cauza numărului redus de elevi. Pe cei rămaşi i-am adus cu microbuzele la şcoala din centru. Sunt mulţi elevi care s-au dus la şcoala din Fărcaşa, că şi cea din Hideaga s-a închis. Deci, şcoala din Fărcaşa ne-a mai „suflat” câţiva dintre ei, dar nu ai ce face şi atunci am rămas doar cu grupa de grădiniţă. Şcoala de aici este complet funcţională, are autorizaţie sanitară de funcţionare. Ar mai fi nevoie totuşi de o reabilitare, tocmai de aceea am depus un proiect pe POR în acest sens. Vrem practic să extindem şcoala cu laboratoare, să amenajăm curtea şi să izolăm termic imobilul. Poate vom apela chiar şi la surse alternative de încălzire. În momentul de faţă avem centrală pe lemne, care pe an ce trece sunt tot mai scumpe şi mai greu de procurat. Momentan, cu numărul de copii pe care-l avem, şcoala se încadrează şi în costul standard pe elev”.

Şi comuna Gârdani are elevi puţini

Situaţia este similară şi la Gârdani, unde elevii din şcoală sunt tot mai puţini. Motivele sunt aceleaşi: „Şcoala din Gârdani este aproape nouă, construită din 1999. Problema este că natalitatea scade şi la noi se fac deja două clase simultan, lucru ce nu le convine părinţilor. Elevii sunt puţini însă, aproape la limita normei pe clasă. Problema la noi e că mulţi tineri sunt plecaţi în străinătate şi şi-au dus copiii cu ei. Dacă trendul descrescător se va păstra, atunci vom avea o problemă. Şcoala din comună este una mare, pe două nivele, doar că elevii sunt puţini. Dacă se va ajunge ca şcoala să nu mai poată funcţiona şi să fie trei ani într-o clasă, atunci va fi greu, iar părinţii, cel mai probabil, nu vor dori să îi mai ţină pe elevi aici şi îi vor duce la alte şcoli. În condiţiile respective, la acel moment, vom găsi soluţii. Pentru finanţare nu ar fi o problemă, că şi acum contribui din bugetul local să acopăr acele cheltuieli conform standardului de cost per elev, pentru că suntem la limită. Soluţii cred că vom găsi chiar dacă se vor duce elevii la altă şcoală, de exemplu la cea din comuna Fărcaşa. Părinţii îşi duc acolo copiii pentru că lucrează ei la Eaton, în special. De asemenea, la Fărcaşa vor să facă şcoala cu program prelungit şi cu cantină. În condiţiile respective, cel care lucrează la fabrică ştie sigur că, dacă îşi duce copilul acolo la şcoală, până la ora patru după-masa elevul rămâne la şcoală, i se asigură o masă caldă şi părintele nu are grija lui, fiind liniştit la serviciu. În viitor cred că aşa se va întâmpla cu mulţi elevi, pentru că părintele se zbate să-şi ducă copiii la o şcoală cât mai bună în condiţii cât mai bune. La o întâlnire pe care am avut-o cu primarul din Recea, acesta mi-a spus că a modernizat şcoala şi copiii merg tot în Baia Mare. Merg părinţii la serviciu în oraş, iar în momentul când pleacă dimineaţa îşi duc şi copiii. Polii de dezvoltare atrag pe toată lumea”, ne-a precizat Gheorghe Tătăran, primarul comunei Gârdani. „Elevi într-adevăr avem mai puţini. Ei învaţă şi la simultan, însă nu avem ce face. Deşi condiţiile sunt bune în şcoală, din cauza natalităţii scăzute, dar şi pentru că elevii aleg să meargă la alte şcoli din apropiere, sau din oraş, numărul lor este la limită. Partea bună în tot acest lucru e că dacă la o clasă sunt elevi mai puţini, dascălul are timp să se ocupe individual de fiecare, să-i acorde mai multă atenţie decât în condiţii normale. Însă aceasta e realitatea în învăţământul de la sate, şcoli închise, elevi puţini…”, ne-a explicat directorul şcolii din Gârdani.

Şcoala din Fărcaşa se va extinde

Administraţia locală din Fărcaşa doreşte să extindă şcoala actuală, deoarece numărul elevilor este în creştere. Există şi un proiect în acest sens: „Toţi copiii din comună învaţă la Fărcaşa şi avem cursuri numai de dimineaţă. La fel şi grădiniţele. La Tămaia avem grădiniţă cu program prelungit, până vom finaliza alta la Fărcaşa şi după aceea o vom transfera aici. Acolo merg toţi copiii din comună, la programul prelungit. Satele Sârbi, Buzeşti şi Tămaia merg acolo la grădiniţă. Intenţionăm să mărim şi şcoala, vrem să facem încă un corp de clădire pentru că aici avem unul vechi în care ne funcţionează două clase şi vrem să închidem, să facem ca un fel de campus. Există proiect realizat, acum să sperăm doar că ne vor aproba şi finanţarea. De asemenea, la Sârbi avem o şcoală profesională şi acum s-a aprobat şi învăţământul dual, aşa că lucrurile sunt bune. Avem şi elevi care au venit din comunele învecinate, e drept. Dar asta cred că se datorează faptului că avem condiţii foarte bune, colectiv bun de dascăli, iar şcoala e nouă. Momentan avem în jur de 500 de elevi. Şi la Sârbi urmează să facem o şcoală nouă pentru învăţământ profesional, cu laboratoare şi tot ce trebuie. Şi aici avem proiectul întocmit şi sperăm că vom reuşi”, a spus Floare Mureşan, viceprimarul comunei Fărcaşa.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.