Pensionarii doresc mai multe bilete de tratament în staţiuni

0
823

Situaţia biletelor de tratament pentru pensionari a fost luată în discuţie în şedinţa de ieri, 30 mai, a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice, care s-a desfăşurat la Prefectura Maramureş.
Ştefan Lupşa, preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice, şi-a exprimat dorinţa ca biletele să fie contractate cu un an mai devreme, dar şi să se acorde mai multe bilete pentru perioada de vară. De asemenea, el a cerut ca, în preţul biletului, care este de 50% din pensie, să fie inclus şi transportul către şi dinspre staţiune spre localitatea de domiciliu. Pensionarii doresc majorarea numărului de bilete de tratament care le sunt distribuite.
Col. (rez.) Ioan Ceterchi, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne, Filiala “Pintea Viteazul” Maramureş, s-a plâns că această categorie de pensionari nu beneficiază de bilete de tratament, cu excepţia persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace şi pulmonare. Pensionarii din MAI ar dori să li se acorde bilete de către Casa de Pensii chiar dacă ar fi necesar să le achite integral.
Dana Achim, director adjunct economic al Casei Judeţene de Pensii Maramureş, a replicat că biletele pentru staţiunile balneare sunt aprobate prin Hotărâre de Guvern. De ani de zile, numărul de bilete aprobat la nivel naţional este aproximativ acelaşi. Biletele se acordă pentru anul curent, iar anul acesta HG a fost aprobată mai târziu decât în alţi ani. În plus, utilizarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice a întârziat şi ea distribuţia biletelor. Pe de altă parte, Casa Judeţeană de Pensii nu are căderea a de a include în preţul biletului de tratament preţul transportului. În ceea ce îi priveşte pe pensionarii din MAI, aceştia trebuie să ştie că protocolul încheiat între acest minister şi Ministerul Muncii se referă strict la pensii, nu şi la biletele de tratament. Aceeaşi este situaţia şi în cazul pensionarilor militari. Cât despre biletele gratuite, Casa de Pensii are dreptul de a distribui gratuit doar 15% din totalul biletelor. (a.g.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.