E mare nevoie de ingineri în Maramureş

0
1780

”Ţara nu se poate ridica decât prin ingineri.” Aceste cuvinte îi aparţin lui Ion I.C. Brătianu, iar miezul lor nu s-a risipit în timp. Şi acum e nevoie de ingineri. Şi va fi în continuare. Ingineria, în multiplele ei specializări, este, fără vreo îndoială, o profesie de viitor. Iar asta pentru că e o verigă esenţială în lanţul dezvoltării economice a unei societăţi.
Pentru cei care vor să îmbrăţişeze această meserie, Facultatea de Inginerie din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare vine cu o ofertă consistentă, bine articulată. Se apropie examenele de admitere în învăţământul superior, iar candidaţii trebuie să ştie bine ce aleg.

TCM, ofertă de nerefuzat

Cei care optează pentru specializarea Tehnologia Construcţiilor de Maşini (TCM) fac o alegere pe care nu au cum să o regrete, întrucât aceasta poate oferi multe împliniri profesionale. Acest segment al ingineriei este unul extrem de atractiv pentru cei care îşi doresc o carieră tehnică, iar piaţa muncii le oferă, la rândul ei, foarte multe oportunităţi. Un absolvent TCM îşi va putea găsi fără probleme un post într-o companie datorită bagajului substanţial de cunoştinţe pe care i-l oferă acest program de studiu. El va cunoaşte proiectarea proceselor tehnologice de fabricaţie, analiza şi evaluarea sistemelor de producţie şi control ale produselor industriale şi a sistemelor de producţie – pornind de la linii destinate unui singur produs până la sisteme complexe -, apoi proiectarea şi execuţia sculelor, dispozitivelor. Iar acestea sunt doar câteva detalii din multele care constituie pregătirea unui specialist TCM.

IEDM, o pregătire complexă

Şi pentru cei care aleg să studieze la Inginerie Economică în Domeniul Mecanic (IEDM) provocările profesionale după absolvire sunt numeroase, iar cererea pe piaţa muncii pentru astfel de specialişti este şi ea în continuă creştere. Asta întrucât absolvenţii acestui program de studiu dobândesc în facultate cunoştinţe şi abilităţi manageriale, juridice, inginereşti (proiectare şi conducerea sistemelor de producţie), consultanţă de specialitate tehnico-economică până la activităţi comerciale în sfera tehnologiilor şi a produselor industriale pe piaţa internă şi pe cea internaţională. Pregătirea studenţilor la IEDM este una complexă, pe care se poate clădi mai apoi o carieră inginerească de succes.

Robotica, un domeniu fascinant

robotO altă specializare (înfiinţată acum 2 ani) care ţine prin esenţă de o meserie de viitor e Robotica. Este vorba despre un domeniu fascinant, care îşi găseşte aplicabilitatea într-o mulţime de aspecte ale vieţii de zi cu zi. Cei care aleg să urmeze această specializare vor intra în lumea captivantă a tehnicii de vârf. Vor dobândi o sumedenie de cunoştinţe, vor învăţa proiectare asistată de calculator şi simulare, dar şi programarea şi controlul centrelor de prelucrare cu comandă numerică şi ale roboţilor industriali. Nu vor lipsi din pregătirea lor proiectarea, exploatarea şi întreţinerea roboţilor, a sistemelor de fabricaţie robotizate, a liniilor flexibile de fabricaţie care combină soluţiile avansate de acţionare mecanică cu elemente de electronică, automatizare şi IT, reprezintă un alt capitol în care se vor specializa studenţii la Robotică.
Indiferent de specializarea aleasă, studenţii vor învăţa cele mai noi şi performante programe de proiectare: AutoCAD, Inventor, Catia, SolidWorks, NX Siemens, Tecnomatics Process Designer şi Process Simulate, FANUC ROBOGUIDE etc.

Firme angajatoare

• ADISS SA Baia Mare
• TechnoCAD SA Baia Mare
• AD-TECH SRL Baia Mare
• ARAMIS SRL Baia Mare
• Taparo SA Târgu-Lăpuş
• Universal Alloy Corporation SRL Dumbrăviţa
• RAMIRA SA Baia Mare
• DEBITARE SRL Baia Mare
• SADROM TECH SRL Baia Mare
• ELECTROLUX ROMÂNIA SA Satu Mare
• UNIO SA Satu Mare
• SILCOTUB SA Zalău
• LEONI Wiring Systems RO SRL Bistriţa
• DELTA ENGINEERING SRL Baia Mare
• FLEXIBIL SA Baia Mare
• OPTIBELT SRL Baia Mare
• MMG SRL Baia Mare
• IMI SA Baia Mare
• MENEFMAR SRL Baia Mare
• CONTICO SRL Baia Mare
• PHOENIX SA Carei

Absolvenţi cu cariere de succes

Mulţi dintre absolvenţii Facultăţii de Inginerie din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare şi-au construit cariere de succes. Iată, consemnate succint, gândurile câtorva dintre ei:
• ”Am ajuns student la IEDM mai mult ghidat de intuiţie, dar cei patru ani de studii m-au ajutat să înţeleg că unei probleme nu trebuie să-i remediezi efectul, ci cauza care a generat-o. Iar când eşti în faţa unui proiect, trebuie să-l planifici de la etapa de ”embrion” până la maturitate. Iată că, planificându-mi astfel proiectul de carieră, am reuşit ca în trei ani de la absolvire să promovez ca manager de vânzări într-o companie românească de renume” – ing. Andrei Nyeriak, manager regional de vânzări la Aldis SRL, Bucureşti (absolvent IEDM promoţia 2014).
• ”Ca student la TCM am deprins în primul rând dorinţa de a învăţa, iar universitatea şi profesorii ei m-au stimulat şi susţinut mereu pe această cale. Acum, după mulţi ani, am ajuns să constat că, de fapt, începutul în inginerie nu are sfârşit” – dr. ing. Ionuţ Paşca, director departament logistică la Ramira SA Baia Mare (absolvent promoţia 2004, doctor în inginerie din 2013).
• ”Am întâlnit în timpul studenţiei profesori care nu m-au învăţat doar carte, ci m-au învăţat şi cum să mă dezvolt ca persoană în viaţă. Aşa am reuşit să am azi o carieră de succes” – Daciana Vălean, manager supervizor de proiect la UAC Europe, Dumbrăviţa (absolventă IEDM, promoţia 2007).
• ”Sunt absolvent al primei promoţii de ingineri TCM din Baia Mare şi, deşi contextul economic al acelui moment nu mi-a oferit posibilitatea de a-mi consolida o carieră ca inginer tehnolog, studiile absolvite mi-au conferit flexibilitate mentală şi gândire logică şi consolidată, astfel că am reuşit să-mi construiesc o carieră de succes chiar şi în managementul bancar” – ing. Petrică Vanţ, director executiv regional la Grup BRD (absolvent TCM promoţia 1995).
• ”Consider că IEDM este varianta ideală pentru formarea viitorilor ingineri şi manageri într-o zonă industrială aflată în plină dezvoltare şi în căutare de specialişti. Profesorii pe care i-am întâlnit ca student sunt oameni valoroşi, a căror implicare nu are limită şi alături de care oportunităţile sunt limitate doar de graniţe autoimpuse” – ing. Cristian Lasz­lofi, inginer planificare producţie la Rondo Food, Irlanda (absolvent IEDM promoţia 2007).
• ”Experienţa mea ca student de TCM a fost una extrem de pozitivă şi am întâlnit profesori cu un înalt nivel de profesionalism, de la care am învăţat multe. Şi toţi aceşti profesori au arătat o disponibilitate deosebită faţă de studenţi, fiind foarte implicaţi în a ne îndruma şi susţine atunci când am avut nevoie (de multe ori şi în afara orelor de curs)” – ing. Mircea Hăşmăşan, manager de producţie prelucrări la UAC Europe, Dumbrăviţa (absolvent TCM promoţia 2003).
• ”Ca inginer într-o firmă azi trebuie să fii pregătit să faci faţă unor proiecte complexe, care implică diferiţi furnizori şi mai multe departamente. Am reuşit să deprind aceste competenţe studiind la IEDM şi profitând de oportunităţile de studiu în străinătate pe care facultatea mi le-a oferit. IEDM deschide porţile carierelor internaţionale prin schimbarea pe care o oferă” – ing. Bogdan Ionaşca, inginer cercetător ambalaje la LEGO System A/S, Danemarca (absolvent IEDM promoţia 2011).

Calendarul înscrierii la admitere

• perioada de înscriere la concursul de admitere la programele de studii cu concurs de dosare este 18-22 iulie şi 25 iulie, între orele 9 şi 15;
• înscrierile se fac la sediul Centrului Universitar Nord, din Baia Mare, str. Dr. Victor Babeş, nr. 62A, sala P1 (la parter);
• lista cu actele necesare pentru înscriere este disponibilă la adresa: https://www.utcluj.ro/admitere/licenta/acte-necesare/

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.