Elevii din Remetea Chioarului, tot mai puţini…

0
739

În comuna Remetea Chioarului, se observă trendul descrescător înregistrat în ceea ce priveşte numărul elevilor. Astfel, şcolile din comună au, pe an ce trece, tot mai puţini elevi.
De asemenea, tot mai mulţi părinţi optează să-şi ducă copiii la şcoli mai bine cotate, în oraş. Cum comuna este situată la jumătatea drumului ce leagă două oraşe, Baia Mare şi Şomcuta Mare, părinţii au de unde alege, după cum ne-a informat Călin Petrică, primar în Remetea Chioarului: „Efectivul de elevi este în scădere. Copiii noştri se îndreaptă tot mai mult spre oraş. Avem şcoli primare în Berchez, Berchezoaia, Posta. În centrul de comună, avem şcoala gimnazială cu clasele I-VIII. În Remecioara, avem doar grădiniţă. Mi-e greu să spun însă dacă în următorii ani vor mai putea funcţiona toate, din cauza numărului tot mai mic de elevi. Noi lucrăm pe reabilitarea a două şcoli, dar poate că ne vom trezi că nu mai avem efectiv de elevi. Cred că trebuie să avem o discuţie şi cu părinţii. Unii îşi duc copiii în oraş, la Şomcuta Mare sau în Baia Mare, şi din cauza romilor din comună. Noi încercăm să-i integrăm, dar nu prea vor ei să se integreze. Este puţin mai dificil, mai ales că avem un număr destul de mare de romi, peste 500. Dar în ultima vreme s-au mai civilizat, s-au mai angajat dintre ei în muncă”.
Majoritatea părinţilor care îşi duc fiii la studii în oraş lucrează acolo: „Eu sunt angajată în Baia Mare şi când merg dimineaţă îmi tot duc şi copilul la şcoală în oraş. Se învaţă mai bine acolo”, a spus Monica R.
„La Şomcuta se face mai multă şcoală decât în comună. La noi sunt şi mulţi romi, care scad nivelul claselor”, ne-a explicat un alt părinte. (c.v.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.