Expoziţia de icoane vechi din bisericile de lemn maramureşene

0
595

Vineri, 2 iunie, a fost vernisată expoziţia de icoane vechi din bisericile de lemn intitulată „Mărgăritare din tezaurul iconografic al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului”, găzduită în sala-muzeu „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare – într-o alăturare fericită cu expoziţia de carte veche.

Vernisajul expoziţiei a început cu un parastas oficiat de Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, întru pomenirea marilor pictori bisericeşti Ştefan Zugravul de Şişeşti şi a zugravului Radu Munteanu din Ungureni, precum şi a celorlalţi pictori bisericeşti din cuprinsul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, cunoscuţi şi necunoscuţi cu numele lor, care s-au învrednicit a picta sutele de biserici şi icoane în acest spaţiu pe care se întinde Episcopia maramureşenilor şi sătmărenilor.
Expoziţia este organizată de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, prin Sectorul patrimoniu sacru şi pictură bisericească – rolul de gazdă l-a avut preotul Virgil Jicărean, consilier eparhial. al acestui sector. Au participat: primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş; academicianul Marius Porumb (“Biserica maramureşeană are unele dintre cele mai vechi icoane de pe pământul românesc. Adică, sunt câteva icoane din Maramureş care datează din secolul al XV-lea şi care au inscripţii de atestare”); dr. Ioan Marchiş („Suntem într-un plin eveniment de recuperare a sacrului”, a spus şeful Direcţiei de Cultură a judeţului Maramureş); Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Cei prezenţi au aflat lucruri importante despre expoziţie din prezentarea făcută de muzeograful Dumitriţa Filip, care a vorbit despre activitatea celor doi zugravi de biserici şi iconari, Ştefan Zugravul de Şişeşti şi Radu Munteanu din Ungureni, şi despre exponate. Sunt expuse 31 de obiecte, icoane pe lemn, catapeteasma bisericii din Şişeşti şi un tetrapod de la Ungureni. Academicianul Marius Porumb i-a oferit Preasfinţitului Părinte Iustin, pentru a spori patrimoniul muzeului Episcopiei, o icoană pictată de Florin Poenaru din Laz, judeţul Alba. În Laz există un puternic centru de iconari. (G.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.