Biserica de lemn Ieud Deal

0
937

Ridicată pe o colină din dreapta rîului Ieud, biserica din deal este unul dintre monumentele religioase cele mai reprezentative ale arhitecturii maramureşene în lemn, fiind considerată a fi cea mai veche biserică de lemn din Maramureş (a fost construită în prima jumătate a secolului al XVII-lea şi a înlocuit un lăcaş de cult mai vechi, datînd din 1364). În 1760, biserica a fost refăcută, probabil după invazia tătarilor din 1717. Două decenii mai tîrziu, în 1782, interiorul a fost pictat în stil post-bizantin, de pictorul Alexandru Ponchalschi.

Satul Ieud are de fapt două biserici, ambele cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, cea din vale, mai nouă, fiind ridicată în 1717. Biserica din Deal este construită în stilul consacrat al zonei, pe un soclu jos, din piatră, se ridică pereţii din bîrne groase de brad, de formă paralelipipedică. În pereţi sînt practicate două rînduri de ferestre mici, care luminează natural decoraţia pictată a interiorului. Planul bisericii este alcătuit din altar, naos şi pronaos. Deasupra pronaosului se ridică turnul clopotniţă cu foişor cu arcade şi coif înalt, ascuţit, similar pieselor gotice. Scara ce duce din pronaos la turn este cioplită dintr-un singur trunchi de copac şi are vechimea bisericii.
Acoperişul din şindrilă are poală dublă, fiind mai scund, peste absida altarului, şi este încununat, la fel ca şi turla clopotniţei, de cruci din fier forjat. În anul 1925, în podul bisericii, s-a găsit cel mai vechi manuscris în limba română – Zbornicul de la Ieud – Codicele de la Yeud, datînd din ultima decadă a secolului al XIV-lea. În biserică se mai păstrează icoane vechi din secolele XVII şi XVIII. În cadrul ciclului de emisiuni numismatice cu tema „Monumente de artă feudală creştină”, Banca Naţională a României a lansat în anul 2006 o monedă dedicată bisericii de lemn de la Ieud Deal (foto).
Marţi, 18 aprilie 2017, a avut loc JUBILEUL CATE­DRALEI DE LEMN DIN IEUD, prin care credincioşii greco-catolici din localitatea Ieud au sărbătorit 300 de ani de la PRIMA ATESTARE DOCUMENTARĂ a Bisericii de lemn din Ieud din Şes, una dintre cele şase biserici înălţate de ieudeni.
Păstrarea şi îngrijirea acestor valori inestimabile constituie o îndatorire de primă importanţă, ele aparţin deopotrivă patrimoniului naţional şi patrimoniului universal, prin ele facem parte nu numai din familia europeană, ci şi din marea familie a lumii iubitoare şi creatoare de valori realizate de către om, care este chipul lui Dumnezeu, Creatorul Cosmosului, adică al frumosului.
Prin tot ceea ce au fost şi înseamnă, bisericile şi mănăstirile din Maramureş, şi nu numai, eternizează frumuseţea, gîndirea, jertfa şi credinţa nea­mului românesc.
Credinţa creşte prin puterea artei, iar arta izvorăşte din credinţă.

ing. Teodor BENE

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.