Un an fără Octavian Butuza

0
584

La Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, a fost lansată cartea „Octavian Butuza. Picături de timp. Fărâme de veşnicie”. S-a derulat astfel un eveniment cu o rezonanţă aparte, prin care acest ales om al cetăţii a fost comemorat la un an de la tragica lui dispariţie. Cartea este un act de moştenire culturală şi un pas pe drumul fixării locului pe care îl ocupă Octavian Butuza în istoria locală.
La lansarea volumului, am trăit sentimente de profund regret că Tavi Butuza nu mai este printre noi. Lucrarea demonstrează modul în care autorul a ştiut să preţuiască oamenii de seamă ai cetăţii, indiferent de profesie, care au făcut câte ceva pentru înălţarea urbei. Prin interviuri, a reuşit să contureze profilul celor intervievaţi, să le pună în lumină viaţa şi activitatea.
La acest eveniment, sala a fost plină. Au fost prezenţi cei intervievaţi, colaboratorii şi prietenii care l-au preţuit, căci Octavian Butuza a ştiut să fie deopotrivă poet, realizator de emisiuni Tv., gazetar, dascăl şi om între oameni, mereu politicos şi ceremonios. Pe deasupra, a fost de o inteligenţă sclipitoare, un prezentator de elităm cu mare sensibilitate în expresie şi dotat cu o cultură generală remarcabilă.
Octavian Butuza ne lipseşte şi nouă. Ne lipsesc opririle sale pe stradă, chipul său pitoresc, cu pălăria având boruri largi, mereu elegant şi stilat. Când se apropiau sărbătorile, mă întreba dacă este posibil să facem o emisiune, pentru că acest talentat realizator ţinea la folclor şi la tradiţii ca nimeni altul. La emisiunile TV interactive, mi-am dat seama de calităţile realizatorului care ştia să răspundă cu tact, cu demnitatea care-l caracteriza. La o emisiune, mi-a spus: „N-am primit nimic pe emisiunile realizate, niciun ban de şapte luni, dar cu dumneavoastră tot fac una”. Îl supăra nemernicia celor din jur sau de aiurea. Era revoltat, în ultima vreme, că tocmai cei mai apropiaţi, de la care aştepta sprijin, i-au întors spatele.
Când a împlinit 50 de ani, Octavian Butuza a fost sărbătorit la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”. Ne-a prevenit să ne ocupăm loc, că sala se va umple curând. Se tot aduceau scaune de prin bibliotecă, pentru cei care tot veneau… Cuvinte alese s-au rostit atunci la adresa lui, dovadă a popularităţii şi preţuirii de care s-a bucurat.
Acesta a fost omul, intelectualul solidar cu cauza celor nevoiaşi, în sprijinul cărora a sărit în ajutor în multe din emisiunile lui. Despre Octavian Butuza vorbim acum la trecut, dar cărţile sale, realizările sale îi vor perpetua amintirea şi-l vor feri de uitare.

Pamfil BILŢIU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.