Sub bolta de lumină de la Deseşti – Drumul spre frumos trece prin sufletul copiilor

0
1682

• Un Muzeu de Artă Contemporană, alături de Biserica monument UNESCO •

12 ediţii a avut Tabăra de Artă şi Solidaritate de la Deseşti. Devenită un reper în ceea ce înseamnă nu doar arta de a dărui, ci şi arta de a educa. În toţi aceşti ani, au venit la Hoteni şi apoi la Deseşti, sub aripa grijulie a părintelui Ioan Ardelean şi a doamnei Luminiţa Ardelean, cu sprijinul Hope and Homes for Children, România, sute de copii din toată ţara şi artişti consacraţi, care, timp de o săptămână, au învăţat să înfrumuseţeze viaţa şi să-şi vindece sufletul. Să găsească drumul spre frumos.

Din acest an, Tabăra de Artă şi Solidaritate a intrat într-o altă fază de dezvoltare. Se transformă, încet, dar sigur, într-o şcoală de artă şi solidaritate, de-a lungul verii, artişti şi copii dându-şi întâlnire la Deseşti spre a găsi, împreună, drumul spre frumos, prin artă.
În această perioadă se află la Deseşti cel de-al doilea grup de artişti, veniţi să pună un strop şi de artă, dar şi de solidaritate, în sufletul copiilor. Fiindcă toate lucrările vor fi donate, iar gândul cel bun, dacă va fi împlinit, va duce, în perspectivă (să sperăm că nu foarte îndepărtată) la crearea unui Muzeu de Artă Contemporană la Deseşti. Ar fi un unicat în România.

Horea Cucerzan, nepot şi fiu de pictori de biserici
Horea Cucerzan, nepot şi fiu de pictori de biserici

Ideea muzeului a pornit de la unul dintre marii artişti contemporani – pictorul Horea Cucerzan, venit la Deseşti să adauge culorii şi luminii un strop de bucurie, de speranţă şi de altruism pentru copii. Alături de maestrul Cucerzan se află la Deseşti artistul Victor Dima, autorul stemei de stat a României şi al Sigiliului de stat, Nicolae Tolan, vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Gheorghe Coman, Corina Perianu, Andana Călinescu, Nicolae Caţavei, Grigore Mihuş. Toţi cu un bogat palmares artistic, cu multe expoziţii personale sau de grup, prezenţi în colecţii naţionale sau internaţionale.
„Şi până acum, spunea preotul Ioan Ardelean, în afara taberei erau evenimente, am organizat expoziţii, sub genericul artă şi solidaritate. Din acest an, vom avea de-a lungul verii ediţii de câte o săptămână, la care vor participa artişti consacraţi şi copii, iar în luna octombrie va fi un eveniment sinteză, marcat de o conferinţă pe tema frumosului, o expoziţie cu toate lucrările realizate de-a lungul anului, un catalog al artiştilor prezenţi şi a lucrărilor realizate şi care vor intra în colecţia „Artă şi solidaritate”, colecţie pe care vrem s-o punem la dispoziţia turiştilor care vizitează Deseştiul, iar maestrul Horea Cucerzan ne încurajează în ideea creării unui Muzeu de Artă Contemporană, alături de Biserica monument UNESCO”.

Preotul Ioan Ardelean
Preotul Ioan Ardelean

Pe lângă munca la şevalet şi educaţia plastică a copiilor, artiştii s-au întâlnit duminică şi cu oamenii din Deseşti, cu care au vorbit, aşa cum spunea maestrul Cucerzan, „despre momente percutante, care se leagă de kitsch, de felul de a te îmbrăca, cum să-ţi împodobeşti casa, să nu pui flori de plastic sau răpirea din serai pe pereţi, ci covoarele adevărate, să îmbraci portul tradiţional, adică să fii pe măsura neamului românesc”. Şi să nu vă imaginaţi că de­seştenii n-au fost curioşi să-i asculte pe artişti vorbind despre valoare, despre mari artişti, despre opera de artă, despre muzeu.
Astăzi, la final de tabără, artişti şi copii, dar şi oamenii satului vor participa la un foc de tabără, unde îşi vor da mâna arta şi solidaritatea, imaginea şi cuvântul, pictura şi poezia. Într-un cuvânt: frumosul. Şi alături de el, solidaritatea.
Cu opinii despre, de acum Şcoala de vară de artă şi solidaritate, vom reveni. Cu convingerea că toate aceste mari personalităţi care trec prin Deseşti şi produc artă completează, în principal, şi o artă gândită de preotul Ardelean. O şcoală de educaţie şi de terapie prin artă pentru copiii defavorizaţi, în care artiştii şi copiii pot crea momente absolut remarcabile.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.