Vizitaţi expoziţia „Cheile timpului”

0
792

Cunoscutul pictor Valentin Rozsnyai expune 52 de tablouri în Sălile de Expoziţii temporare ale Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei (lângă biserica romano-catolică). Vernisată în prezenţa unui numeros public, pe fundalul sonor al clarinetului (profesorul Ioan Szekely) şi pianului, (sigheteanul Kristian Maliczki, elev al Liceului ”Sigismund Toduţa” din Cluj), expoziţia ”Cheile timpului” va fi deschisă până în 25 iulie 2017 şi poate fi vizitată zilnic între orele 11-13 şi 16-18 (Duminica între orele 10-13).

În cele aproape 5 decenii dedicate picturii, Valentin Rozsnyai a studiat mereu. A început la vârsta de 14 ani sub bagheta maestrului Gheorghe Chivu, la cursurile Şcolii Populare de Artă din Sighetu Marmaţiei. Prima expoziţie personală a vernisat-o în 1972, la Palatul Cultural din localitate la vârsta de 20 de ani. Au urmat apoi alte expoziţii personale şi colective în ţară şi străinătate, unde a câştigat şi numeroase premii. A absolvit şi Artele Plastice în cadrul Universităţii de Nord Baia Mare, iar de 7 ani este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.”Facultatea nu te face artist – zice Valentin. Din facultate ies tot atâţia artişti câţi au intrat doar că mai şcoliţi şi mai cizelaţi. Facultatea face dintr-un diamant brut o bijuterie. Degeaba eşti poet bun, dacă nu studiezi gramatica.”
Vali pictează în culori de ulei pe pânză, dar de o vreme a abordat şi tehnica mai simplă şi mai rapidă a acuarelei şi pastelului, a graficii în tuş. Lucrările au dimensiuni de la 40/ 50, la 200/150 cm. Jumătate ulei pe pânză, restul tehnică mixtă, subţire. ”Toate lucrările din expoziţie au la bază o preocupare legată de timp, de timpul spiritual pe care ne preocupă pe unii dintre noi, artiştii”- adaugă Valentin.
În lucrările lui predomină albastrul cerului dincolo de care timpul are spaţiu. Cosmosul este în mişcare. Noaptea adună stele. Din adâncul Pământului dansul tenebrelor ridică păsări în văzduh. Vezi Phoenixul, spiralele timpului şi melcul ca angrenaj ce învârte şi învârte Universul în căutarea cheii timpului şi eternităţii. Expoziţie eclectică. Peisajul sau natura statică sunt compoziţii. Florile te trimit la o plantă, dar artistul vede dincolo de ea.
Peisajul cu vârful Gutâi este o chestiune de timp. Liniile prezente în majoritatea lucrărilor despart trecutul de viitor. Prezentul este subţire ca o aţă, ca o linie şi de la capăt. Astăzi, mâine va fi ieri! ”Timpul prezent e foarte  scurt- zice pictorul. Trecutul e plin de amintiri şi bucurii, iar viitorul este incert, nesigur. Pictura pentru mine nu este pasiune, ci vocaţie. Pictez nu din pasiune ci dintr-o chemare. Peisajul este trecut prin filtrul artistului, funcţie de stările de moment ale acestuia. Nu sunt artist fotograf, ci doar îmi câştig existenţa realizând fotografii bune. Facerea şi refacerea timpului a fost lucrarea care a dat titlul expoziţiei vernisate luna trecută la Baia Mare, unde am expus 30 de tablouri.”
”Nu este foarte uşor să vorbeşti despre lucrările unui artist, mai ales ajuns la o maturitate plastică indiscutabilă – afirmă Ion Mariş. Artiştii trebuie să ne convingă de marea lor iscusinţă, iar noi să ve­dem dincolo de pânză şi să ne imaginăm că-(i) înţelegem şi admirăm. Timpul ne presează pe toţi: unii din cauza indiscutabilă a unor prea mari/multe tensiuni în viaţa personală, alţii dintr-o greşită abordare a priorităţilor. Şi toţi avem de pierdut – în sens strict fizic – rulându-ne secundele într-o spirală cronofagă, perpetuă. Valentin se joacă cu liniile simple, drepte, se joacă bidimensional, pentru a ne trimite calculat, rece, pe un drum imposibil de evitat, arta cu dressing temporal. Deşi a expus multe lucrări figurative, paşnice, din lumea florală, cuminţenia lor disimulează mesaje la fel de profunde. Şi florile sunt asamblate în aceleaşi turbulenţe existenţialiste ce invocă subtil timpul. Acomodarea cu lucrările uşoare, ne permit trecerea şi abordarea celor sofisticate, încărcate de mituri şi simboluri arhaice. Valentin Rozsnyai are o direcţie bine definită de Spirala Propriului Timp, presantă dar creativă.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.