Liceeni vişeuani – reuniţi după o jumătate de secol

0
3662

Ultimul sunet de clopoţel care a răsunat în urmă cu o jumătate de secol pe coridoarele Liceului „Bogdan Vodă” din Vişeu de Sus a însemnat aproape pentru toţi absolvenţii clasei a XI-a de atunci, ultima generaţie cu 11 clase de liceu, intrarea în viaţă prin poarta din faţă. Toţi erau înaintea viitorului necunoscut şi neprietenos şi fiecare din ei se gândea la stresantele examene de admitere, pentru că se dădea admitere atât la facultate cât şi la şcolile tehnice. Minunaţii elevi din urmă cu o jumătate de secol s-au întâlnit în această vară în curtea liceului pe care l-au absolvit, pentru a participa la bine cunoscuta oră de dirigenţie, în care se spun multe…
Din păcate, 34 din cei 141 de absolvenţi ai celor 5 clase ale liceului au plecat pe drumul fără întoarcere. Din cei 107 rămaşi în viaţă, au răspuns invitaţiei de a fi prezenţi doar 48, ceilalţi absentând din diferite motive.
Au fost prezenţi şi profesorii Nicolae Filip, Laurenţia Boldor, Ion Ţelman, Ileana-Eva Dăbală, Petrache Mureş şi Malintz Eva-Livia. Pe drumul veşniciei au plecat şi doi dintre foştii diriginţi: prof. Vasile Dăbală şi Ion Moise.
A sunat din nou clopoţelul! Le-a urat bun venit profesorul Nicolae Filip, fostul director al liceului în anul absolvirii. Le-a adresat câteva cuvinte, după ce s-a păstrat un moment de reculegere pentru profesorii şi elevii trecuţi la Domnul. A răsunat „Gaudeamus igitur” şi au urmat trei ceasuri de amintiri. La strigarea catalogului, fiecare a relatat realizările obţinute în viaţă, neîmplinirile, năzbâtiile din viaţa de elev de liceu, crâmpeie din viaţa de pensionar.
A fost o generaţie împlinită prin studiu: 5 medici, 11 ingineri, 30 de profesori, 3 jurişti, 4 ofiţeri superiori, din care unul general de brigadă, 2 economişti, 3 preoţi, 1 farmacist, 20 de asistenţi medicali, 19 tehnicieni, 22 de funcţionari. Este meritul dascălilor de excepţie pe care i-au avut, dar şi al seriozităţii absolvenţilor. Fiecare este un învingător în felul lui.
A urmat apoi masa la Restaurantul „Cerbul”, prilej de a continua discuţiile şi atmosfera sărbătorească. Absolvenţii îi mulţumesc organizatorului întâlnirii, întreprinzătorul Ilie Ciolpan, un bun prieten şi coleg adevărat. (a.f.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.