Focar de pestă porcină africană, în judeţul Satu Mare

0
354

Marţi, 1 august 2017, la palatul administrativ din Baia Mare, a avut loc întâlnirea Centrului Local de Combatere a Bolilor Transmisibile ale Animalelor şi a Zoonozelor – Judeţul Maramureş. Au participat prefectul Vasile Moldovan şi subprefectul Alexandru Cosma, iar de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş: Dănuţ Crişan, director executiv; Vasile Pop, director executiv adjunct şi dr. Marius Sima, consilier. Au fost prezenţi: şefi ai instituţiilor deconcentrate, primari ai unităţilor administrativ-teritoriale.

Dănuţ Crişan a anunţat că în dimineaţa zilei de 1 august 2017 s-a primit o notificare cu privire la existenţa unui focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o exploataţie din localitatea Sătmărel, judeţul Satu Mare. La începutul lunii iunie 2016, a fost notificat un focar în Ucraina, la mai puţin de 20 km de graniţa cu România, în mediul silvatic, la mistreţi. Boala nu se transmite la om. Deţinătorii de porci domestici trebuie să ştie că, în caz de confirmare a bolii şi chiar de suspiciune, statul român oferă despăgubiri la valoarea de piaţă, atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice, indiferent dacă animalele sunt asigurate sau nu. Valoarea este stabilită de o comisie de evaluare. Se oferă despăgubiri numai pentru animalele identificate de medicii veterinari şi introduse în baza electronică naţională de date. Nu este permisă vânzarea porcilor în târguri.
Pesta porcină africană a apărut în Europa în urmă cu 60 de ani. Este o boală infecţioasă, foarte contagioasă, care poate afecta porcii domestici şi sălbatici, indiferent de vârstă şi sex, caracterizată clinic prin hipertermie, tulburări cardiovasculare, respiratorii şi nervoase, iar anatomopatologic, prin diateză hemoragică. Rata de morbiditate (îmbolnăvire) este de aproape 100%, iar rata de mortalitate este de 95%. Nu există vaccin disponibil contra acestei boli şi nu poate fi tratată. Virusul PPA este foarte rezistent la acţiunea factorilor fizici, chimici şi biologici. Se poate inactiva în 60 de minute la 56 grade Celsius, în 30 de minute la 60 grade Celsius, sau prin soda caustică 2%, hidroxid de sodiu 2%, hipoclorit de sodiu (2-3% clor disponibil), compuşi de iod.
Boala se transmite prin contactul direct al animalelor bolnave cu cele sănătoase sau, indirect, prin adăposturi, aşternut, furaje, mijloace de transport contaminate; prin hrănirea porcilor cu furaje (lături) care conţin carne sau produse din carne infectate; prin vectori biologici: căpuşe. Singura posibilitate de diagnostic diferenţial între pesta porcină africană şi pesta porcină clasică este identificarea virusului. Se impune recoltarea de probe pentru diagnosticul de laborator.
Centrul Local de Combatere a Bolilor a stabilit măsurile ce trebuie luate de medicii veterinari şi de crescătorii de porci pentru a preveni apariţia focarelor de pestă porcină africană. (V.B.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.