Lansare de carte la Borşa

0
736

Sâmbătă, 19 august 2017, Centrul Cultural al oraşului Borşa a găzduit un eveniment de excepţie: lansarea primului volum al cărţii „Din lada de zestre a Borşei”, autor Tinuţa Grec, volum intitulat „Portul popular. Cămaşa borşenească”. Albumul etnografic apărut la Editura Eurotip din Baia Mare, în condiţii grafice excelente, a fost primit de borşeni cu bucurie şi emoţie, peste o sută de persoane fiind prezente în sală, majoritatea purtând costumul popular, în semn de preţuire pentru zestrea transmisă de înaintaşi.

Moderatorul acestui eveniment a fost Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare. Despre autor şi carte au mai vorbit Timiş Ion Sorin, primarul oraşului Borşa, etnologul Pamfil Bilţiu, interpreta de muzică populară Anghelina Timiş Lung, mai mulţi localnici iubitori de tradiţii şi port popular, Lăcrimioara Gabriela Cotoz, inimoasa învăţătoare care a asigurat redactarea cărţii, iar la final, aşa cum cer cutumele unei lansări de carte, a vorbit autoarea.
Tinuţa Grec s-a născut în data de 24 noiembrie 1973 în comuna Râca, judeţul Argeş. Este director al Bibliotecii Orăşeneşti din Borşa. În anul 2011, a publicat cartea RĂDĂCINI – O ISTORIE A BORŞEI ÎN IMAGINI, 1911-2011, coautor Nicoară Mihali. În 2013, a publicat cartea SPRE ŢARA FĂGĂDUINŢEI – Exodul borşenilor spre Occident, distinsă cu Premiul III în cadrul Festivalului Naţional de Literatură şi Folclor „Armonii de primăvară” Vişeu de Sus. În anul 2014, a apărut al II-lea volum al cărţii RĂDĂCINI – O ISTORIE A BORŞEI ÎN IMAGINI, 1914-2014, iar seria a continuat cu vol. III, intitulat RĂDĂCINI – O ISTORIE A BORŞEI IN IMAGINI, 1915-2015, apărut în anul 2015.
În cartea DIN LADA DE ZESTRE A BORŞEI, Vol. I – PORTUL POPULAR. CĂMAŞA BORŞENEASCĂ, apar informaţii despre portul popular din Borşa, cu accent pe cămaşa borşenească, exemplificată prin peste 40 de modele culese de la localnici. De asemenea, în carte sunt prezentate etapele de lucru pentru confecţionarea cămăşii borşeneşti, motivele ornamentale şi materialele utilizate. Cele mai deosebite „cămeşi borşeneşti” sunt prezentate în partea de final a cărţii, purtate cu mândrie de localnici, copii, tineri sau vârstnici.
În cuvântul de început, autoarea şi-a argumentat astfel demersul editorial: „Lucrarea de faţă are un scop dublu. Pe de o parte urmăreşte să conserve patrimoniul etnografic local, iar pe de altă parte se doreşte a fi un îndrumător tehnic la îndemâna creatorilor şi amatorilor de artă populară. (…) Păstrate din timpuri străvechi sau confecţionate recent, în „lada de zestre” a Borşei poţi găsi costume populare, năframe, procuţe, ştergare, cergi sau trăistuţe cu baier împletit. Portul popular din zona Borşa, înfrumuseţat printr-o gamă variată de cusături şi ornamente, se ridică la valoarea unor opere de artă. Combinarea armonioasă a culorilor, încreţiturile elaborate şi varietatea modelelor din costumul popular borşenesc sunt dovada talentului creator al oamenilor de la poalele Pietrosului Rodnei. Dintre toate piesele care compun costumul popular din zona Borşa, cămaşa femeiască este elementul definitoriu. Toată măiestria creatorului se concentrează în elaborarea acestui element. Încreţiturile, broderiile şi cusăturile bogate sunt cele care transformă o banală pânză într-o operă de artă. Cromatica, îmbinarea armonioasă a culorilor, precum şi bogăţia modelului ornamental au un rol semnificativ în crearea celei mai frumoase „cămeşi”. Având în vedere arealul restrâns al acestui element vestimentar, precum şi obiceiul împământenit al femeilor vârstnice de a trece în veşnicie îmbrăcate în cele mai frumoase cămăşi ţărăneşti, conservarea şi perpetuarea modelelor autentice a devenit o necesitate stringentă. În contextul în care modernismul se face simţit în toate domeniile, păstrarea autenticităţii în portul popular este nu doar o necesitate, ci a devenit o datorie de onoare”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.