În Seini – Amenzi de aproximativ 10.000 lei

0
302

Multe dintre accidente se produc datorită faptului că şoferii se grăbesc să ajungă la destinaţie. Economia de timp este nesemnificativă raportată la riscul pe care şi-l asumă şoferii care circulă cu viteză excesivă şi la riscul la care îi expun pe ceilalţi participanţi la trafic sau pe pasagerii din autoturism.
Pentru a preveni producerea de evenimente rutiere cauzate de şoferii care nu ţin cont de restricţiile legislaţiei în vigoare şi apasă prea tare pedala de acceleraţie, poliţiştii din Seini au organizat, marţi, o acţiune pe DE 58 şi DJ 109I. Astfel, între orele 15-20, poliţiştii rutieri au oprit pentru verificări mai multe autoturisme care se deplasau pe drumurile publice. Atât şoferii care au fost înregistraţi de aparatura radar din dotare conducând cu viteză peste limita legală, dar şi cei care nu au respectat alte norme rutiere prevăzute de OUG 195/2002 au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de aproximativ 10.000 lei.

Dosar penal pentru conducere fără permis

Un băimărean, care s-a urcat la volanul autoturismului chiar dacă nu deţine permis de conducere, a fost implicat în producerea unui accident rutier pe raza localităţii Recea. A crezut că fuga îl va scuti de răspundere penală însă a fost identificat de poliţişti iar acum este cercetat pentru comiterea de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.
În noaptea de duminică spre luni, la ora 01.50, poliţiştii din Recea au fost sesizaţi că, pe raza localităţii, s-a produs un accident de circulaţie. Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii au găsit pe marginea părţii carosabile un autoturism avariat, după ce a intrat în coliziune cu un pod, iar persoana care a condus autoturismul nu se afla la locul producerii accidentului.
Activităţile de cercetare şi verificare efectuate de poliţişti au dus la identificarea unui tânăr, de 24 de ani, domiciliat în Baia Mare, bănuit de comiterea faptei. Acesta nu deţine permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.
Tânărul este acum cercetat pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu deţine permis de conducere şi conform Codului Penal riscă pentru fapta comisă să-şi piardă libertatea între 1 şi 5 ani.

Modificări ale Codului Rutier

Guvernul a aprobat vineri, 18 august, ordonanţa care aduce o serie de modificări Codului Rutier, principala schimbare constînd în introducerea conceptului de suspendare a înmatriculării. Alte modificări prevăzute de ordonanţă au legătură cu radierea din oficiu a vehiculelor, cu accesul la Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi cu schimbul de date dintre autorităţile diverselor state membre UE.
Prin ordonanţa aprobată, se introduce conceptul de suspendare a înmatriculării, ce vizează strict o operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public şi nu vizează anularea înmatriculării. În context, vehiculul va figura în continuare înmatriculat pe numele proprietarului/deţinătorului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate (care va cuprinde, totuşi, o menţiune de suspendare a înmatriculării).
Operaţiunea administrativă de suspendare a înmatriculării vehiculului nu exonerează proprietarul acestuia de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului local. Suspendarea înmatriculării nu conduce la suspendarea plăţii impozitului asupra mijlocului de transport sau la nedatorarea impozitului pe mijlocul de transport.
Situaţiile în care se propune producerea suspendării de drept a înmatriculării sunt următoarele:
• noul proprietar (cumpărător) nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobîndirii dreptului de proprietate asupra vehiculului
• expirarea/anularea inspecţiei tehnice periodice a vehiculului.
Totodată, actul normativ prevede instituirea unui mecanism potrivit căruia, în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar să se înscrie în evidenţele autorităţilor competente de înmatriculare simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaţiuni, noul proprietar va fi obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la data dobîndirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.
De asemenea, se instituie reglementarea radierii din oficiu a vehiculelor, în urma notificării primite de la autorităţile competente din ţară sau din celelalte state membre, precum şi de la persoanele juridice autorizate, care atestă faptul că vehiculul a fost definitiv scos din uz. În cazul radierii vehiculului în aceste condiţii, autoritatea competentă îl va informa pe titularul certificatului de înmatriculare cu privire la efectuarea acestei operaţiuni în termen de 30 de zile de la radiere.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.