Tratarea seminţelor de cereale păioase

0
473

Vremea este favorabilă înfiinţării culturilor de cereale păioase (grîu, secară, triticale, orz de toamnă) în campania de toamnă. Pentru prevenirea apariţiei şi evoluţiei bolilor şi dăunătorilor cu transmitere prin sămînţă şi sol, fermierii sînt sfătuiţi să aplice măsuri de combatere integrată prin tratarea chimică a seminţelor. Se utilizează sămînţă certificată, selectată, calibrată, cu indici calitativi specifici soiului sau hibridului din care provin, să aparţină soiului recomandat în zonă, adaptat la condiţiile pedoclimatice, cu facultate germinativă peste 85% şi tratată cu produse chimice avizate. Este important ca sămînţa să fie sănătoasă, neinfestată, să aibă însuşiri biologice superioare (Bază, Certificată I sau Certificată II), care să asigure o răsărire uniformă, o densitate normală şi o vigoare ridicată a plantelor – factori care contribuie la diminuarea atacului de boli şi dăunători.
Pentru prevenirea şi combaterea agenţilor fitopatogeni şi dăunători la cerealele păioase (mălura comună, mălura pitică, fuzarioza rădăcinilor şi spicului, tăciunele zburător, septorioza, sfîşierea frunzelor de orz, viermii sîrmă, larvele gîndacului ghebos, se va efectua un tratament chimic la sămînţă, care se va aplica diferenţiat în funcţie de planta premergătoare şi rezerva de boli şi dăunători din sol.
În situaţia amplasării culturii după cereale păioase infestate cu viermi sîrmă, fusarioză, mălura, se recomandă utilizarea următoarelor insecto-fungicide: 1. YUNTA QUATTRO 373,4 FS 1,6 l/t sau YUNTA 246 FS 2,25 l/t sau NUPRID MAX AL 222 FS 2,5 l/t sau AUSTRAL PLUS 5,0 l/t sau TONIC PLUS 2,5 l/t.
La culturile amplasate după alte plante, pentru prevenirea şi combaterea bolilor coletului şi rădăcinilor, a mălurii comune, a bolilor foliare (făinare, tăciune, septorioză, helmitosporioză), fără infestare cu dăunători de sol, se vor utiliza următoarele fungicide omologate: 1. CELEST 025 FS FORMULA M 0,2 l/100 kg seminte, CELEST STAR 1,0 l/t, SAVAGE 5 FS 1,5 l/t, AMIRAL PROFFY 6 FS 0,5 l/t sau REDIGO PRO 170 FS 0,5 l/t sau ROYAL FLO 42 S 2,5 l/t sau SYSTIVA 333 FS 150 ml/100 kg seminţe sau TENAZOL 60 FS 0,5 l/t.
La culturile amplasate în situaţii de monocultură pronunţată de cereale păioase de toamnă, pentru prevenirea mălurii comune, se vor utiliza produsele: LAMARDOR 400 FS 0,15 l/t sau ORIUS 6 FS 0,5 L/T sau ROYAL FLO 42 S 2,5 l/t sămînţă.
Pentru prevenirea atacului dăunătorilor de sol, afide, muştele cerealelor (în vederea prevenirii fenomenului de îngălbenire, piticire şi aspermie a grîului, printr-un virus transmis de afide (barley yellow dwarf virus), precum şi a unor boli foliare, se recomandă: 1. MIDASH 600 FS 1,0 l/t sau CRUISER 350 FS 1,0 l/ha sau SEEDOPRID 600 FS 0,6-1,0 l/t sau SIGNAL 2,5 l/t sau NUPRID AL 600 FS 0,6-1,0 l/t.
Dacă sămînţa este deja tratată cu un fungicid sistemic, cu cîteva ore înainte de semănat se va aplica şi un insecticid considerat ca al II-lea tratament, cum ar fi: 1. NUPRID AL 600 FS 0,6-1,0 l/t sau SEEDOPRID 600 FS 0,6-1,0 l/t, sau alte insecticide cu efect similar, dar care să fie compatibile cu fungicidul deja aplicat la sămînţă.
Pentru evoluţia mai viguroasă a plantelor (inclusiv dezvoltarea aparatului radicular) şi creşteri ale producţiei, odată cu tratarea seminţei se poate aplica şi fertilizantul MICROFERT U-2,5 l/t ca starter, asigurînd o înrădăcinare viguroasă.
Tratarea seminţelor se va face cît mai aproape de perioada optimă de însămînţare. Insecticidul aplicat la seminţele deja tratate cu un fungicid se va aplica cu 2-3 zile înainte de însămînţare, pentru a nu distruge facultatea germinativă a seminţei. Nu trataţi seminţe cu umiditate mai mare de 15 %. Este interzisă tratarea seminţelor pe folie prin lopătare, direct în rezervorul maşinii de semănat sau prin alte metode empirice. Este interzisă folosirea pentru înfiinţarea culturilor de toamnă a seminţelor tratate în anul precedent. Sămînţa tratată nu se poate utiliza în alte scopuri decît pentru însămînţări. Este interzis ca sămînţa tratată să fie folosită în hrana oamenilor, a animalelor sau pentru obţinerea unor produse de consum prin procesare industrială. Pentru utilizarea cu maximă eficacitate a produselor şi evitarea efectelor negative asupra oamenilor, animalelor şi mediului înconjurător, se interzice comercializarea produselor de uz fitosanitar din grupele de toxicitate T şi T+ şi a seminţelor tratate cu astfel de produse către persoane fizice sau juridice neautorizate. Fermierul este obligat să ia măsuri pentru protecţia mediului înconjurător! (Informaţii primite de la dr. ing. Melania OLTEAN, coordonator al Oficiului Fitosanitar Maramureş.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.