ÎN CURÂND ÎN MARAMUREŞ • Vizita Sanctităţii Sale Patriarhul Ortodox al Antiohiei şi întregului Est, liderul suprem al Bisericii Ortodoxe Siriace – Mor Ignatius Aphrem II

0
743

Proiectele ANCI-Proema cu ţintă pe promovarea în lume a României ca „ima­gine, cultură, spiritualitate” ating uneori cele mai fine şi sensibile „corzi” ale lumii la înalte niveluri ale arhitecturii ei: decidenţi de diferite ranguri, şefi de state, lideri politici, diplomaţi, academicieni, înalţi ierarhi ai lumii creştine. Cuvântul scris sau vorbit devine adesea instrument al persuasiunii, el lucrează la temeliile lumii, interconectează oameni, animă spiritele, nutreşte şi, de multe ori remodelează lumea canalizând-o spre ţinte noi. Într-o astfel de logică se înscrie vizita preaînaltului ierarh oriental Mor Ignatius Aphrem II, Patriarhul Orthodox al Antiohiei şi Întregului Est în Maramureş.

Răspuns onorant unei reverenţioase invitaţii

După ce, la începutul verii, au avut ocazia unor vizite cultural-diplomatice încoronate de succes, în Egipt şi în Republica Libaneză, şi de primiri la cel mai înalt nivel, academic, ecleziastic şi prezidenţial, autorităţile din Maramureş, din instituţiile judeţene de prim rang, Consiliul Judeţean, Prefectura, Primăria municipiului şi Episcopia Maramureşului vor găzdui la sfârşitul lunii septembrie un eveniment cultural-spiritual şi diplomatic pe cât de rar, pe atât de onorant. Este vorba de înalta vizită în Maramureş a Sanctităţii Sale, Patriarhul Ortodox al Antiohiei şi Întregului Est, Mor Ignatius Aphrem II. Iată o promisiune îndeplinită şi un elegant răspuns la vizita maramureşenilor de la începutul verii în îndepărtatul şi mereu fascinantul Orient. Semn de preţuire pentru prietenii din Maramureş, pentru activitatea cultural-editorială de la Proema-ANCI, vizita prea­înaltului ierarh oriental este un răspuns generos la invitaţia adresată de către delegaţia maramureşeană în luna mai, la Beirut, când Sanctitatea Sa a onorat cu prezenţa inaugurarea Bibliotecii româno-arabe de la Beirut şi a prilejuit primirea delegaţiei române de către însuşi preşedintele Republicii Libaneze, Excelenţa Sa Michel Aoun.

O personalitate carismatică

Ambasadorul României în Liban, Victor Mircea, Patriarhul ortodox al Antiohiei  şi întregului Est, Mor Ignatius Aphrem II şi Alexandru Peterliceanu
Ambasadorul României în Liban, Victor Mircea, Patriarhul ortodox al Antiohiei şi întregului Est, Mor Ignatius Aphrem II şi Alexandru Peterliceanu

Păstor peste creştinii ortodocşi dintr-o întinsă arie geografică a Orientului şi puternică personalitate carismatică, de aleasă spiritualitate creştină, înal­tul ierarh oriental este unul dintre cei mai importanţi lideri ai lumii creştine din acest frământat început de secol şi de mileniu. Prezenţa Sanctităţii Sale la Baia Mare şi în alte locuri din Maramureş va aduce sigur o undă de bucurie, de binecuvântare, de prospeţime şi înnoire a harului pentru toate lucrurile în care suntem antrenaţi noi creştinii din Maramureş de la episcopi şi preoţi la autorităţi şi la oamenii de rând. Purtător de har şi inspirat de înţelepciune divină, cuvântul şi prezenţa unui înalt ierarh al Bisericii creştine, sunt întotdeauna o binecuvântare pentru locurile în care poposeşte. Vizita Sanctităţii Sale Mor Ignatius Aphrem II, aici în nordul României la final de septembrie vine pe firul unei înrudirii originare prin tradiţiile creştin-orientale şi ca un semn de recunoaştere şi de reciprocă preţuire a aceloraşi valori spirituale care definesc creştinii de pretutindeni, din Orient până-n inima Europei.

Întâmpinare în Maramureş

Momentul întâmpinării în Maramureş va fi cu certitudine la înălţimea alesei prezenţe a Sanctităţii Sale, motiv de bucurie rarisimă, binevenită sărbătoare în spiritul comuniunii creştine şi al comunicării de la inimă la inimă a tuturor celor guvernaţi de Dumnezeu-Tatăl, de Fiul Său jertfit pentru mântuirea lumii şi de Duhul Sfânt.
Sanctitatea Sa Ignatius Aphrem II va fi întâmpinat atât de autorităţile de prim rang ale judeţului, cât şi de către ierarhii bisericilor creştine din Maramureş. Şi cum o întâlnire între persoane de o atât de înaltă spiritualitate reprezintă mai mult decât un prilej de comunicare instituţional, prezenţa prea­înaltului oaspete pe meleagurile maramureşene va crea un câmp favorabil unei nutriri duhovniceşti în cel mai ales spirit creştin atât al autorităţilor civice cât şi al celor ecleziastice.

Obiective în programul vizitei

Obiectivele din programul vizitei vor favoriza Sanctităţii Sale cunoaşterea valorilor spirituale şi patrimoniale ale Maramureşului. Vor avea loc întrevederi atât cu autorităţile administrative ale judeţului şi oraşului reşedinţă de judeţ, cât şi cu ierarhii creştini din Maramureş, întâlnire cu grupul preoţilor ruteni de rit ortodox din mai multe ţări la Sighetu Marmaţiei şi alte popasuri spirituale în bisericile şi faimoasele mănăstiri ale Maramureşului. Încoronare a unei vechi prietenii şi a unei alese preţuiri pentru Orient şi valorile sale manifestate aici în Maramureş, vizita Sanctităţii Sale se va derula în spiritului unei străvechi înrudiri creştine care uneşte omenescul de pretutindeni.

A îndrepta permanent cursul lumii

Parte a proiectelor cultural-diplomatice, iniţiate şi derulate de Editura Proema şi de Asociaţia Nord pentru Cooperare şi Integrare, această distinsă şi atât de aleasă prezenţă pe meleagurile noastre ne va oferi momente de comuniune creştină de neuitat. Căci a îndrepta permanent cursul lumii este menirea dintotdeauna a liderilor lumii care-şi înţeleg rolul şi rostul pe pământ. A conduce lu­mea pe căi bineplăcute lui Dumnezeu este misiunea unui important lider al Bisericii creştin-orientale, ce poartă cu sine în lume pacea, iubirea de semeni şi respectul aproapelui. În acest spirit, vizita preaînaltului ierarh oriental va aduce Maramureşului, nouă tuturor, binecuvântare şi sporirea harului.
Prof. Dr. Terezia Filip

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.