Academicianul Ion Aurel Pop în Baia Mare

0
393

A fost o delectare să-l ascult (vineri, 20 octombrie 2017), la Conferinţa din Aula Magna a Universităţii de Nord, pe academicianul şi universitarul clujean Ion Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, vorbind despre cum s-a făurit România. Sala arhiplină, emoţii, aşteptare, empatie vizibilă, persoane care stau în picioare sau se aşază pe trepte.
Conceptul de adevăr a fost punctul de start al conferinţei şi esenţa discursului. Era firesc, adevărul e fermentul istoriei iar cercetarea istoricului – o permanentă tentativă de a-l pune în lumină. Pertinenţa argumentaţiei, apelul permanent la cultură şi literatură, invocarea contextelor în care s-au întreţesut idei şi valori ce au făurit România au fascinat sala. S-au menţionat: rolul decisiv al elitelor în făurirea României, spiritul edificator de ţară al înaintaşilor, educaţia ca dimensiune intrinsecă a elitelor, tinerii de la ţară deveniţi prin educaţie elite făuritoare ale României, răbdarea, tenacitatea şi spiritul de sacrificiu al poporului român, situaţiile-limită teribile depăşite prin răbdare şi înţelepciune, sacrificiile enorme de vieţi omeneşti.
Personalitate academică a României, vârf al cercetării în domeniul istoriei medievale, rectorul şi academicianul Ion Aurel Pop reiterează prin prestaţie, prin ideile şi cărţile domniei sale un model intelectual de tip iluminist, amintind de enciclopediştii secolului al XVIII-lea, de iluştrii înaintaşi ai Şcolii Ardelene. Pasiunea pentru domeniul de cercetare, iubirea de ţară, respectul umanităţii şi al identităţii, buna cunoaştere a proceselor ce întreţes istoria lumii, înţelegerea mecanismelor modernităţii, ale lumii de azi – transpar în discurs. În accepţia profesorului, cultura, arta, poezia, de la Mioriţa la versul filosofic al lui Blaga, reprezintă fiorul ce a însufleţit istoria, a punctat-o, sau a rezultat de multe ori din chiar tumultul ei.
Discursul a apelat permanent la valoarea pe care educaţia făuritoare de elite o dă individului şi societăţii. Mişcările ardelenilor au fost iniţiativele unor elite, ele înseşi făurite de o educaţie începută în România şi finisată apoi în mari centre europene, Viena, Roma, Paris. Istoria dă pildă de elite şi elite. O elită rezultată din educaţie şi iubire de ţară a făurit România, a altă aşa-zisă „elită” instaurată cu tancurile i-a exterminat, la Canal, Sighet, Gherla, Aiud, pe făuritorii României Mari… Marile puteri vecine n-au fost încântate de momentul 1918 al României.
În ciuda atâtor suferinţe şi preţuri dureroase, România există şi va exista, ne-a asigurat academicianul Ion Aurel Pop. Dar, atenţie, elitele autentice nu sunt doar bogate, ci mai ales definite de educaţie autentică, de valori insuflate prin credinţă şi iubire de neam, prin cultură şi cunoaştere. Elitele autentice, elitele politice s-au definit prin educaţie, demnitate şi prin criteriul ce poţi să faci pentru ţara ta. Popoarele fără elite se macină în van sau se topesc în alte popoare mai puternice, a conchis academicianul.

Terezia FILIP

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.