Criminalistica: Adevăr şi provocare prin intermediul programului Job Shadow Day

0
428

“Copiii sunt viitorul acestei ţări, sunt speranţa pentru mai bine, sunt cei care ne vor asigura bătrâneţi liniştite. Fiind oneşti cu ei şi ajutându-i să ştie să aleagă profesia care îi defineşte cel mai bine, punem baza premiselor unui viitor mai bun. Încurajăm astfel de iniţiative şi, în limita timpului disponibil, aşteptăm cu mare drag elevi mici şi mari să ne calce pragul” – a precizat comisar-şef Chende Paul, şeful Serviciului Criminalistic Maramureş.
13 elevi din clasa a VIII-a a Colegiului Naţional “Gheorghe Şincai” din Baia Mare, însoţiţi de cadre didactice, şi-au lăsat pentru o oră ghiozdanele în bănci, pentru a pătrunde în fascinanta lume a Criminalisticii, aşa-numita poliţie ştiinţifică. Au ales să-şi petreacă dimineaţa zilei de 7 decembrie în “umbra” criminaliştilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, în cadrul programului internaţional Job Shadow Day.
Au fost primiţi cu entuziasm de specialiştii criminalişti, care i-au condus în laboratoarele serviciului, explicându-le pentru fiecare în parte specificul muncii. Astfel, în laboratorul de balistică şi traseologie, tinerii elevi au aflat că, uneori, urme invizibile cu ochiul liber pot deveni probe infailibile prin valorificarea acestora la microscop, în laboratorul de grafică şi tehnică a documentelor au aflat despre elemente de siguranţă ale documentelor sau că scrisul unei persoane este unic. Laboratorul AFIS le-a oferit imaginea aplicaţiilor matematicii în identificarea dactiloscopică, iar laboratorul NBIS aspectele practice ale îmbinării artelor plastice cu biometria. Fascinaţia supremă a fost oferită de laboratorul poligraf, în care tinerilor elevi le-au fost explicate principiile după care funcţionează aşa-zisul detector de minciuni.
A fost o dimineaţă agreabilă, în care copii şi adulţi au vorbit aceeaşi limbă: criminalistica. Din păcate, “timpul n-a mai avut răbdare”, fiind prea scurt pentru a acoperi, chiar şi în grabă, întreaga sferă a multitudinii de activităţi criminalistice, elevii trebuind să se întoarcă la lecţii, iar specialiştii criminalişti la citirea urmelor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.