Costel Popa, artistul sibian, „adoptat” de Maramureş

0
2363
Costel Popa

Interpretul de muzică populară, Costel Popa, a devenit prin adopţie maramureşean. Sibianul a ajuns să colaboreze cu gemenele folclorului maramureşean, Suzana şi Daciana Vlad. Împreună cu cele două soliste, a scos mai multe piese, iar una dintre ele se bucură de mare succes, „Cât îi ţara-n lung şi-n lat”. Costel Popa spune că prin această colaborare şi-a îndeplinit visul de a deveni maramureşean, mai ales că iubeşte foarte mult această zonă. Recent, şi-a lansat şi un album de colinde. Nu lipseşte nici de pe acest CD o colindă cântată alături de frumoasele maramureşence Suzana şi Daciana Vlad.

R: Cine este Costel Popa?
C.P.: Sunt născut în data de 4 iulie 1986. Cânt de la vârsta de 9 ani, deci, în prezent, am 22 de ani de cântec. Am 10 ani de carieră artistică, deoarece în urmă cu 10 ani, participam la primul concurs de muzică populară, desfăşurat la Sighişoara, Festivalul DATINI se numea, unde am şi obţinut marele premiu şi de unde a început ascensiunea mea înspre cântec. Aici am fost ascultat şi observat pentru prima dată de oameni cu un cuvânt mare în muzica populară, care m-au îndrăgit ascultându-mă şi care în acelaşi timp m-au îndrumat spre alte festivaluri. Astfel, mergând din festival în festival, s-au creat legături de prietenie între noi, colegii de cântec, şi, în acelaşi timp, noi, concurenţii. Timp de 3 ani, am concurat la peste 50 de festivaluri din ţară, iar la jumătate din ele am fost premiat. Cel mai important premiu pentru mine va rămâne cel obţinut la Festivalul “Mariana Drăghicescu”, desfăşurat la Bogâltin – Cornereva (Timişoara). Premiul l-am primit din mâna regretatei doamne a Tezaurului folcloric, Mărioara Murărescu.
R: Ce a urmat după participarea la atâtea festivaluri?
C.P.: Au urmat ani frumoşi de colaborare cu diverse ansambluri. O să le amintesc pe cele mai importante: Ansamblul Junii Sibiului, Ansamblul Jidvei România, la care am activat 4 ani de zile şi Ansamblul Junii Şimandani din Şimand – Arad alături de care m-am prezentat pentru prima dată în faţa românilor din străinătate, în Italia, în anul 2010. După ce a trecut această perioadă grea, aceea de a fi concurent, dar în acelaşi timp frumoasă, a urmat cea mai dificilă parte, de afirmare şi anume, de a veni cu ceva al tău, cu ceva aparte, cu ceva care să te reprezinte şi prin care publicul şi omul care te ascultă să te reţină şi să te asculte. Au urmat ani de promovare de cântece şi de videoclipuri noi.
R: Printre colaborări trebuie menţionată şi cea cu gemenele maramureşene Suzana şi Daciana Vlad. Cum a început această colaborare?

Costel Popa alături de Daciana şi Suzana Vlad

C.P.: Printre aceste colaborări, cea mai importantă se numeşte „Cât îi ţara-n lung şi-n lat”, alături de surorile mele dragi, gemene, Suzana şi Daciana Vlad din Maramureş, alături de care mi-am îndeplinit visul, acela de a deveni maramureşean. Eu sunt un om care, deşi sunt ardelean, iubesc foarte mult Maramureşul. Am învăţat de la viaţă că nu e de ajuns să ai doar un chip frumos sau o voce frumoasă aşa cum de altfel o au şi fetele mele moroşence, ci mai presus de toate e să ai caracter, iar acest caracter l-am găsit în ele şi astfel prietenia noastră a devenit una foarte strânsă şi sunt sigur că va dăinui. Mare lucru în această lume haină să ai lângă tine astfel de oameni. Eu îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi i-a scos în cale.
R: Recent, la Mediaş, ai lansat un album de colinde. Cum a fost evenimentul de lansare?
C.P.: În data de 17 decembrie, a fost lansarea acestui album de colinde la care Maramureşul a avut loc de cinste în inima Ardealului în cadrul acestui important eveniment pentru mine. A fost un spectacol de colinde la care au participat artişti şi colegi de cântec din toate colţurile ţării. O lansare a acestui album în Maramureş, nu ştiu dacă va putea avea loc din lipsă de timp. Cu siguranţă, în viitorul apropiat vă promitem surprize, poate chiar un album de muzică populară, aşadar rămâneţi aproape.
R: Care e povestea acestui album de colinde?
C.P.: În anul 2013, am avut cea mai mare satisfacţie a trudei mele de până atunci, aceea de a-mi lansa pe piaţă, primul meu album de muzică populară şi, uite că acum, după 4 ani, am din nou o mai mare bucurie, aceea de a împărtăşi cu marele public primul meu album de colinde, album care se intitulează “SOSIT-A PRAZNICUL IARĂ”, constituit ca şi albumul de muzică populară doar din culegeri tradiţionale de pe Valea Târnavelor din jurul oraşului Mediaş, judeţul Sibiu. Albumul conţine 16 colinde şi 6 urări de Crăciun, 9 colinde în interpretare solo şi 7 în duete sau în grup alături de toţi colegii mei alături de care până acum am dat viaţă unor frumoase cântece populare şi pe care, de această dată, mi-am dorit să îi am alături şi în acest format, de colind. Printre colaboratori se numără bineînţeles şi surorile Vlad. Colaborarea noastră a început acum 7-8 ani de zile, atunci când ne-am cunoscut în cadrul unei emisiuni TV în Bucureşti. S-a legat o puternică legătură de prietenie şi am zis, de ce să nu o fructificăm mai departe şi prin cântec. Astfel, s-au născut tripleţii: 2 maramureşence şi un ardelean care îşi exprimă prin cântec dragostea pe care şi-o poartă fiecare faţă de zona pe care o reprezentăm. Colinda interpretată împreună pe acest album se numeşte “Nici un Ajun nu-I Ajunu”.
R: Ce înseamnă pentru Costel Popa colindul?
C.P.: E cel mai înălţător cântec sfânt închinat Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este acel cântec care te duce cu gândul la acum 2000 de ani, atunci când în iesle s-a născut, înconjurat doar de căldura dobitoacelor, salvatorul şi izbăvitorul omenirii. Mai smerit şi mai simplu de atât nu putea să capete chip omenesc ACELA care s-a făcut OM pentru oameni, iar colindele nu fac altceva decât să preaslăvească iubirea aceasta mare pe care Dumnezeu ne-o poartă şi pe care de asemenea noi o purtăm pentru El.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.