Probleme cu apa şi canalizarea la Şieu

0
239

Comuna Şieu are o reţea publică de alimentare cu apă realizată în urmă cu un deceniu, însă apa nu este potabilă. Autorităţile locale au în lucru un proiect prin care se doreşte construirea unei staţii de tratare, pentru ca această problemă să fie rezolvată. Până atunci însă localnicii folosesc apa doar pentru scopuri menajere.
Nefiind potabilă, apa nu este plătită de către săteni. Totuşi, există instituită o taxă de întreţinere a reţelei, pe care toate gospodăriile ar trebui să o achite. Maria Popan, secretarul Primăriei Şieu, ne-a precizat: „Alimentarea cu apă este asigurată în comună. Proiectul a început prin 2008, s-a finalizat, însă apa nu este potabilă, deocamdată. Acum suntem în lucru la un alt proiect, pentru o staţie de tratare. S-a forat şi un puţ la 70 de metri adâncime, în 2016, care colectează apa ce vine pe reţeaua principală până în gospodăriile oamenilor, însă apa este doar menajeră, până ce vom face şi staţia de tratare. Vom vedea după finalizarea studiului de fezabilitate pe ce fonduri putem construi şi această staţie. Localnicii nu plătesc pentru apă, căci nu este potabilă, o folosesc doar pentru gospodărie. Există totuşi o taxă de întreţinere a reţelei, de 10 lei/lună, de fiecare casă. Până în vara trecută, când s-a forat puţul, aveam probleme şi cu apa, care nu era suficientă în anotimpul călduros, dar acum această problemă s-a rezolvat”.

Proiectul de canalizare, în derulare

Maria Popan

Dacă reţeaua de apă s-a finalizat cum-necum, cea de canalizare este în lucru de doi ani. Investiţia, de circa 3 milioane euro, are susţinere prin fonduri ale Programului Naţional de Dezvoltare Locală: „Proiectul de canalizare este în derulare. Investiţia, realizată din fonduri pe PNDL, este în cuantum de 13 milioane lei. Reţeaua se va întinde prin tot satul, pe o lungime de 15 km. Uliţele vor fi, de asemenea, conectate la conducta principală. Proiectul a început în anul 2015 şi în acest moment este introdusă canalizarea pe drumurile lăturalnice, s-a început cu acestea, deoarece există şi un proiect de asfaltare a acestor străzi marginale. S-a lucrat şi la staţia de epurare, care este amplasată la ieşire din comună. Aproximativ 2.000 de persoane vor beneficia de această investiţie, când se va finaliza, din totalul de 2.500 ale comunei”, a conchis Maria Popan, secretarul Primăriei Şieu.
Localnicii ştiu că apa nu este potabilă şi aşteaptă tratarea apei şi canalizarea: „Nu bem apă de la robinet, deoarece ni s-a spus că n-ar fi bună. Eu am fântână, unde apa este potabilă. Vom vedea cum o să rezolve problema apei. Aşteptăm însă cu nerăbdare introducerea canalizării, ca să trăim şi noi ca oamenii civilizaţi”, ne-a spus badea Ghiţă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.