Pentru anul 2017, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a întocmit Programul naţional de ocupare pentru tinerii cu risc de marginalizare socială, ţinând seama de categoriile de tineri prevăzuţi în Legea 76/2002 modificată prin Legea 250/2013. Astfel, potrivit legislaţiei, tânărul cu risc de marginalizare socială este persoana cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani, care se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau, după caz, reşedinţa şi se încadrează în una dintre următoarele categorii: se află în sistemul de protecţie a copilului sau provine din acest sistem; are dizabilităţi; nu are familie sau a cărui familie nu îi poate asigura întreţinerea; are copii în întreţinere; a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate; este victimă a traficului de persoane.
Facilităţi pentru tinerii marginalizaţi
Limita de vârstă a tinerilor care beneficiază de măsurile prevăzute de lege este de maxim 26 de ani, iar durata contractului de solidaritate este de până la 3 ani, condiţia fiind ca durata minimă să fie de 1 an. Subvenţia lunară acordată angajatorilor de inserţie pentru un tânăr marginalizat social angajat, reprezintă salariul de bază stabilit la data angajării dar nu mai mult de 2 ori din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea contractului de solidaritate. Dacă tânărul este păstrat în activitate, angajatorul beneficiază lunar, de o sumă în cuantum de 50% din indemnizaţia de şomaj care i s-ar fi cuvenit tânărului dacă ar fi fost disponibilizat. Suma se acordă angajatorului pe perioada menţinerii raporturilor de muncă, dar nu mai mult de 2 ani.
Contracte de muncă
În anul 2017, ca urmare a acţiunilor întreprinse de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, au fost mediaţi şi consiliaţi profesional 294 de tineri din rândul categoriilor defavorizate. De asemenea, au fost încheiate 269 contracte de solidaritate, prin care agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti acordă servicii de consiliere profesională şi mediere, identifică angajatori de inserţie şi locuri de muncă potrivit pregătirii lor profesionale şi a celorlalte caracteristici care rezultă din dosarul de înscriere în evidenţă şi îi plasează pe locurile de muncă identificate. Cele 269 contracte de solidaritate s-au încheiat cu următoarele categorii de beneficiari: 72 tineri care se află sau provin din sistemul de protecţie a copilului (26,8%), 61 tineri cu dizabilităţi (22,7%), 103 tineri fără familie sau a căror familie nu le poate asigura întreţinerea (38,3%), 26 tineri cu copii în întreţinere (9,7%), 4 tineri care au executat pedepse privative de libertatea (1,5%), 3 tineri din categoria victime ale traficului de persoane (1,1%). Din totalul celor 143 persoane încadrate în muncă în anul 2017, un număr de 60 persoane au fost încadrate în muncă pe durată determinată, iar 83 persoane au fost încadrate în muncă pe durată nedeterminată.