Un basarabean genial

0
166

Despre compozitorul Eugen Doga ştiam că este basarabean, muzician de succes, locuieşte cînd la Moscova, Bucureşti sau Chişinău, cînd în alte oraşe ale lumii. Într-o seară de toamnă, într-o grădină din Bucureşti, celebrul regizor Emil Loteanu, autorul filmului „Şatra”, mi-a povestit despre marele său prieten, Eugen Doga. Mitul compozitorului şi-a sporit aura. Am aflat despre armonia dintre cei doi. N-am avut însă şansa să mă întîlnesc cu celebrul muzician. Maestrul Doga este recunoscut, alături de George Enescu, drept unul dintre numele mari ale muzicii clasice. Celebrul vals din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară” este o faimoasă compoziţie a secolului trecut. În conformitate cu o decizie specială a UNESCO, acest vals a fost recunoscut ca fiind una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX. A fost elogiat şi de fostul preşedinte american Reagan. Fiind supranumit Maestru al Artei şi Om al Mileniului, Eugen Doga a adunat pe parcursul vieţii numeroase premii, fiind înscris în lista celor 200 de personalităţi ale lumii. L-am văzut recent într-un dialog televizat, de unde a plecat impulsul de a creiona portretul celebrului muzician. Eugen Doga spune că scrie muzica, o culege bobiţă cu bobiţă de aur, lăsate să picure de la Dumnezeu. Muzica lui n-a fost niciodată dependentă de timp, legată de conjuncturi. Da, spunea maestrul, muzica este de genul feminin. Trebuie să te comporţi cu ea aşa cum te porţi cu o femeie. L-am descoperit pe Eugen Doga cel povestit sumar de Emil Loteanu. S-a născut pe 1 martie 1937, în satul Mocra, raionul Râbniţa. Pe atunci era în Uniunea Sovietică. La 20 de ani, a învăţat limba română. Manualul fiind o carte de poezii ale lui Eminescu, dăruită de o colegă de facultate.
A ajuns să fie compozitorul cel mai legat de Eminescu. Opera lui Eminescu şi dragostea zbuciumată dintre poet şi Veronica Micle au marcat întreaga creaţie a compozitorului. Maestrul a scos muzica din poezie, a văzut în iubire focul sacru al acesteia. Credea că aceste două mari personalităţi din istoria culturii româneşti au fost create una pentru alta. Simţirile lor erau în dialog. Dacă Eminescu şi Veronica nu au fost cununaţi, Eugen Doga i-a cununat prin muzică. Compozitorul este fascinat de publicistica lui Eminescu. Care vorbeşte direct cu lumea de azi. „Dacă actualii conducători ar citi Eminescu, ar conduce mai bine. Publicistica lui este un îndrumar pentru ziua de astăzi. Fiecare înalt demnitar român, şi de la Bucureşti, şi de la Chişinău, să aibă pe masă opera publicistică a lui Eminescu. Eminescu nu ne comentează, ci ne apreciază”, a spus maestrul Doga. Baletul în 8 tablouri „Luceafărul”, îmi spunea Emil Loteanu (autorul libretului), a avut mare succes la Kremlin. Eminescu este apreciat pe scenele din Rusia, prin muzica lui Eugen Doga. Compozitorul este îndrăgit peste Prut. Ne bucurăm că el a aşezat pe muzică întîmplări din filme celebre (Şatra, Anna Pavlova), dar şi poezia de dragoste a limbii române, a descoperit cîntăreţi cu voci măreţe care s-o cînte, rescrie sonete şi romanţe româneşti devenite repere ale întregii lumi. Aşa-i că nu-l cunoaştem bine pe Eugen Doga? Şi eu îl descopăr împreună cu dumneavoastră. Cum îl vom descoperi şi pe Eugen Coşeriu, basarabean, unul dintre cei mai importanţi lingvişti ai secolului XX.
Anul Centenar este privit de genialul compozitor cu luciditate. Nu este avîntat în Unirea Basarabiei cu România. Care ar fi o minune. Dar cine ştie?! Dumnezeu ştie să facă minuni! Avem nevoie de unire spirituală. Recent, Eugen Doga a vorbit la Academia Română despre înstrăinarea prin necunoaştere a românilor de pe cele două maluri ale Prutului. Cei care îmi ştiu gîndurile vor recunoaşte că împărtăşesc ideea maestrului. Înstrăinarea de noi a fost scopul unor politici. Noi lucrăm cu lira, nu cu toporul. Pentru Centenar, a compus un imn comun dedicat celor două Academii, de la Bucureşti şi Chişinău. Nu mă sfiesc să spun că Eugen Doga este un basarabean genial. Decorat la Moscova, Bucureşti şi Chişinău. Şi în alte universităţi din lume. Nu este o barcă, ci un vas de croazieră care poate pluti pe mări şi oceane…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.