Drumuri închise în Maramureş • Măsuri pentru siguranţa traficului rutier pe DJ 109F

0
444

La limita judeţelor Maramureş şi Sălaj s-au reactivat căderi de stânci, de pe versant, datorită fenomenului de îngheţ-dezgheţ, care au pus în pericol siguranţa traficului rutier pe DJ 109F. Stâncile dislocate, în cursul nopţii, au ajuns pe partea carosabilă, pe sectorul de drum din judeţul vecin, şi au blocat un sens de mers. Angajaţi de la SC Drumuri şi Poduri SA Maramureş s-au deplasat, la faţa locului, cu un utilaj şi au îndepărtat stâncile de pe partea carosabilă. Având în vedere situaţia de urgenţă produsă, prefectul judeţului Maramureş, respectiv prefectul judeţului Sălaj au numit prin ordin comisii mixte care s-au deplasat în zona afectată de căderile de stânci.

Prefectul Vasile Moldovan a spus: ”Comisia mixtă s-a deplasat în teren pentru a evalua situaţia de urgenţă produsă şi a stabili măsurile necesare de punere în siguranţă a traficului rutier pe drumul judeţean. Reactivarea fenomenului căderilor de stânci s-a produs la km 10 +300. Pe versantul vestic au fost identificate formaţiuni de stâncă masivă, la o distanţă de aproximativ 100 metri de drumul judeţean, pe partea opusă cursului de apă. Acestea pot fi dislocate necontrolat, atât datorită precipitaţiilor, cât şi temperaturilor scăzute. Desprinderea unor noi stânci pune în pericol siguranţa traficului rutier, prin producerea de evenimente nedorite, accidente rutiere care să pună în pericol integritatea fizică a persoanelor din autovehicule sau pagube materiale”.
Măsurile pentru siguranţa traficului rutier pe DJ 109F includ montarea de panouri de avertizare cu privire la căderile de stâncă, montarea de indicatoare rutiere pentru limitarea vitezei la 30 km/h, în zona sectorului de drum judeţean afectat de căderile de stâncă şi elaborarea unor studii tehnice de specialitate (geotehnice, topografice, expertiză, devize estimative etc).
Administratorii drumului judeţean (CJ Sălaj şi SC Drumuri şi Poduri SA Maramureş) vor monitoriza permanent sectorul de drum judeţean.
De asemenea, autorităţile din judeţul Sălaj au dispus închiderea, pe o perioadă nedeterminată, a sectorului de drum judeţean 109F, Poiana Blenchii – limita judeţului Maramureş. Autovehiculele cu o capacitate mai mare de 7,5 tone, vor fi redirijate pe ruta alternativă DN18B Tg. Lăpuş – Baia Mare E58, Mesteacăn-intersecţie DN1 H – Răstoci – Zalău. Circulaţia pe drumul judeţean 182B nu este recomandată pentru autovehiculele de tonaj mare (TIR-uri). O altă rută alternativă spre Dej pentru vehiculele cu o capacitate de până la 7,5 tone este DN 18B Tg Lăpuş – Rohia – Măgoaja – Chiuieşti – Căşeiu – Dej.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.